Slik blir året vellykket!

Da er skoleåret i gang og både elever og ansatte har samme mål – nemlig at elevene skal få lært mest mulig slik at de har maksimalt med kunnskap, ferdigheter og kompetanse når skoleåret er ferdig. Da gjelder det at alle drar samme vei.

AV REKTOR GØRILD JORAMO

 

Lærerne må gjøre sitt. De må fordele læreplanmålene gjennom skoleåret og passe på å variere og tilrettelegge fagstoffet best mulig. De har også en viktig rolle i å motivere alle elevene og være med på å skape gode klassemiljø. De må sørge for å lytte til elevene slik at elevene opplever å bli hørt, og at elevenes innspill tas hensyn til. De må sammen finne ut hva som skal til for at elevene skal lykkes. Elever som får medvirke blir mer motivert.

Og hva kan dere som er elever gjøre selv? For det første er det lurt å sette seg et mål. Dersom dere er usikre, kan dere ta en samtale med en lærer eller rådgiver om hva slags yrke dere kan tenke dere videre. Det kan være en god start. Det er lettere å stå på og være utholdende dersom en vet hva en skal med den utdanningen en tar. Å kjenne at en gjør en investering for framtida er en god følelse.

Skaff deg kunnskap og lær mest mulig!

En bør også stole på at læreren har kompetanse i å lede opplæringen, og samarbeide med ham/henne om planlegging og hvordan det er lurt å jobbe i fagene. En må også bli bevisst på hvordan nettopp en selv lærer best. Da er det lurt å prøve forskjellige metoder, enten det gjelder leseteknikker, det å lage tankekart, samarbeide med andre osv., osv. Vi er veldig forskjellige – det en synes er gode og effektive arbeidsmetoder, synes andre ikke noe om.

Det er også en av grunnene til at lærerne bør variere arbeidsmetodene. I løpet av et skoleår er det mye fagstoff som skal læres og beherskes, og da bør en sørge for å jobbe så effektivt som mulig, konsentrere seg og jobbe langsiktig. Kineserne har et ordtak som sier at enhver reise starter med det første skrittet, og det er jo sant. En må komme i gang, og så må man fortsette skritt for skritt.

Til sist vil jeg minne om at det å være skoleelev kan være krevende. En skal jo bruke hele skoledagen, og kanskje enda mer, på å være konsentrert om læring. Da gjelder det at en er snill med kroppen sin. Jeg tror vi alle sammen har kjent at det er stor forskjell på konsentrasjonen om en har sovet godt natta før og om en er mett. For å kunne fungere over tid er det i tillegg lurt å spise variert slik at hjernen får tilgang til de næringsstoffene den trenger.

Kake kan noen ganger vært helt OK, gjerne servert med litt mattekunnskap…

Sjokolade, godter, boller, brus og energidrikker kan være greit å spise og drikke i helga når en skal kose seg, men blodsukkeret raser fort opp av slike produkt, men desto fortere går blodsukkeret ned igjen også. Og da kan det være tøft å være midt i skoledagen. På noen utdanningsprogram rører elevene seg mye – da er det deilig å slappe av i sofaen når en kommer hjem, mens de av oss som sitter i ro hele skoledagen, bør heller røre oss for at kroppen skal fungere maksimalt.

Da ønsker jeg alle sammen et riktig godt skoleår!

Eventyrskogen – et samarbeidsprosjekt

«Vi har ei bru mellom to bygg som er trist og grå»

Slik startet e-posten fra fagleder Ingri Støversten ved Kvislabakken skole. En enkel henvendelse – men med et stort potensial. Ønsket var klart: Å gjøre gangbrua mellom skolebyggene til noe mer enn bare en praktisk gjennomgang. Hva med farger, mønstre, kanskje et eventyrtema?

Oppdraget gikk til FBIE-elevene på vg1 ved Aglo videregående skole, og slik beskrev lærerne Siri Fagerbakke og Tone Fiskvik Hammer oppgaven for sine elever: Vi skal skape et miljø som stimulerer sansene, gir ro og vekker lærelyst. Et sted elevene på Kvislabakken skole kan gå gjennom og faktisk oppleve. Et kreativt samarbeid på tvers – mellom elever i barneskole og videregående, og mellom idé og gjennomføring.

17. januar møttes elevene fra Aglo og Kvislabakken for første gang. Et lite rom ble fylt med idémyldring, moodboards, skisser og begeistring. 2.- og 7.-klassingene kom med forslag og innspill – og elevene våre tok dem med tilbake til klasserommet.

Gjennom hele våren har FBIE-elevene jobbet iherdig. De har lært å holde møter med oppdragsgiver, følge budsjett, samarbeide i grupper og utvikle løsninger sammen. De har snekret, sydd, tegnet, malt og ikke minst – skapt. Små kirsebærblomster ble laget i fellesskap med 7. trinn, mens 2. trinn bisto i produksjonen av lodne humler. Resultatet ble et helt nytt rom – fylt av farger, liv og fantasi.

Fredag 23. mai ble prosjektet offisielt åpnet med snorklipping og taler. Etter en demokratisk avstemning blant elevene på Kvislabakken fikk gangbrua sitt nye navn: Eventyrskogen. Navnet ble høytidelig avslørt av elevrådet, før Rune Larsen klippet den røde snora og markerte åpningen.

Det har vært et lærerikt prosjekt med både humper og svinger underveis. Men som elevene selv oppsummerte: «Sammen klarer vi å finne en løsning.»

Vi på Aglo FBIE takker for tilliten – og håper det blir flere eventyr i framtida.

Bilder av Siri Fagerbakke

Spørsmål?

Hos oss er det alltid noen som kan bistå deg

Følg oss

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Instagram poster
🌸FBIE-gjengen er kjendiser i bladet! Sjekk ut den flotte artikkelen på bladet.no🌸

 @bladetlokalavis #aglo #aglofbie #aglovgs
#kvislabakkenskole #fbie #frisørblomsterinteriørogeksponeringsdesign #interiør #eksponeringsdesign #stjørdalkommune @aglo_fbie @aglovgs
I dag ble årsutstillingen Kreativ implosjon  åpnet av rektor. 
Det er elever ved Vg1 Håndverk, design og produktutvikling og Vg2 Søm og tekstilhåndverk som stiller ut produktene sine.
Utstillingen vil stå frem til 17. juni
Følg oss