Sigbjørn Vasseljen Hermansen (t.v.) og biskop Tor Singsaas glemte at de samtalte foran mer enn hundre Aglo-elever. Så elegant gled samtalen dem i mellom.

Det var et historisk besøk. Før aller første gang besøkte en Nidaros-biskop skolen vår. Og i en sådan stund må en ta vare på øyeblikket…

Vi hopper elegant bukk over presentasjonsrunden med Aglo-ledelsen.

Høydepunktet var biskopens møte med HELE Aglo-familien. Det aller siste som skjedde i timen før vi tok en velfortjent helg.

«Menneskeverd» var tema, og biskopens «opponent» var SES-elev, Sigbjørn Vasseljen Hermansen. Han fikk fem minutter for seg selv før biskopen tok opp tråden.

– Verdighet kommer innenfra. Det handler ikke om hvem du er, hvilke venner du har eller hvordan du ser ut. Det handler om det du GJØR. Det du gjør viser at du fortjener respekten min, sa Sigbjørn som er inne i sitt andre Aglo-år.

– Jeg kjenner igjen mye av den kristne etikken i det som skjer her på Aglo, sa Sigbjørn.

Biskopen i Nidaros følte seg hjemme i den lille «delmenigheten» sin på Aglo. Han satte stor pris på en vennskapelig verbal duell – eller duett om en vil – med Sigbjørn.

– Når vi møtes øye til øye bekrefter vi hverandres verdighet. Snakker jeg med deg, hører jeg på deg eller går jeg bare rett forbi. Stopper jeg viser jeg at jeg bryr meg. Det er starten på å vise noen verdighet, sa Tor Singsaas.

– Fortsettelsen er å vise hverandre tillit, fortsatte biskopen som mente at det å innvie en annen person i hemmelighet er å vise den andre personen stor tillit.

– Men det er også viktig – og riktig – å ha en urørlighetssone. En sone der vi ikke må slippe andre innenfor. Å akseptere en slik sone handler også om tillit og respekt. Hvor mye må jeg vise av meg selv for å bli likt, spurte biskopen som innrømmet at han selv ofte tenker på hva han må gjøre for å bli likt av andre.

Aglo og musikk; selvsagt. «Gjev meg handa di ven» ble tolket vakkert av denne gruppen

Sigbjørn ble utfordret av biskopen til å sjekke sin egen urørlighetssone i forhold til biskopen. Fysisk slapp Sigbjørn biskopen helt innpå seg.

– Du er jo biskop! Da er jeg ikke redd for å slippe deg innpå. Det er kanskje litt verre når det går fra det fysiske til det psykiske, smilte Sigbjrøn.

– Ja, i så fall har du kanskje gjort deg noen erfaringer med prester du har møtt, mente biskopen.

Folk flest tror biskoper er relativt skråsikre når temaet blir tro og eksistensielle spørsmål. Det gjør litt inntrykk når Nidarosbiskopen forteller at også han stiller spørsmål.

– Jeg er riktignok biskop, men jeg sliter med de samme eksistensielle spørsmålene som alle andre. Men som biskop så må jeg også forsøke å svare på disse spørsmålene, sa han.

Bispevisitas i hele prostiet denne uka, men vi håper biskopen kommer til å huske Aglo-besøket særdeles godt.