«Mens jeg sitter og skriver denne teksten, skinner sola ute. Det er rim på bakken og himmelen er for en gangs skyld klar. Det er noen få blader igjen på busker og trær, og de er røde og gule, og svært vakre i solskinnet.

Vi har akkurat stilt klokka en time tilbake, og nå har vi – kanskje for siste gang om EU bestemmer det slik- fått vintertid. Det vil si at ettermiddagene kommer til å bli enda mørkere. Det er ikke lenge til at det vil være mørkt når vi kommer på skolen og mørkt når vi drar hjem igjen.

Mange synes at denne tida er tøff. Å ha så lite sollys gjør noe med oss. Det er lett å bli mismodig og trist. Skoleåret kan virke uten ende, og at det en gang kommer til å bli lysere dager, for ikke å snakke om sommer igjen, ja, det virker som en helt evighet til. Det er lett å grave seg ned i negative tanker.

Er det i det hele tatt noe som kan gjøres for å komme seg igjennom denne kalde, mørke og triste årstida? Svaret er jo at det er det. For det første er det lurt å få med seg så mye dagslys som mulig. I helgene bør vi sørge for å komme oss ut en tur mens det er lyst. Å gå seg en tur er i tillegg sunt. Og så blir det så deilig å komme inn igjen! Faktisk er det slik at jo surere og verre vær det er ute, jo bedre er det å komme inn igjen. Familien min fikk en ny hund i vår, og han må jo få en tur uansett hvor dårlig været er. Og dersom man kler seg godt, er det egentlig ikke noe problem å være ute uansett vær. Og som sagt – desto bedre å komme inn igjen.

Mange trenger også mer søvn i mørketida enn ellers i året. Derfor er råd nummer to å ta hensyn til det økte søvnbehovet. Det vil igjen si at det er lurt å passe på å legge seg til rett tid i ukedagene slik at det er lettere å komme opp når vekkerklokka ringer. I helgene er det deilig og godt å sove ekstra lenge. Samtidig som vi ikke bør sove så lenge at vi ikke får sove igjen til kvelds.

Et tredje godt råd er å sørge for å få gjort skolearbeidet sitt. Kanskje ikke et forbausende råd når det kommer fra en rektor. Å jobbe godt med skolearbeid fører selvfølgelig til at man lærer mer, og karakterer og resultatene på skolen blir bedre. I tillegg er det slik at det er aldri så godt å hvile seg og slappe av som når man har gjort et godt stykke arbeid først. Og det tenker jeg at man bør unne seg. Finne fram tjukke ullsokker, et pledd, kanskje en kopp kakao og selv ville jeg ha funnet fram en god bok. Jeg vet at ikke alle er som meg så både en god film eller serie, eventuelt et spill, duger også godt.

Høsten vil nok gå fort i år også. Det er tegn på at jule snart er her – butikkene er allerede fulle av julebrus, julesjokolade og pepperkaker. Og når jul er ferdig er også dagene i ferd med å bli lenger og lysere.»