fbpx
Nettet kan være farlig

 

Aglo ønsker å sette nettmobbing på timeplanen. Ivar Friheim fra politiet troppet opp på skolen og gav et lite innblikk i en ny, stor, ukjent og for mange farlig verden. Til daglig jobber ham med å sikre elektroniske spor.

«Funnet død etter nettmobbing», «Dømt for 13 overgrep mot jenter han møtte på nettet».
To avistitler som beskriver de verste konsekvensene.

Ivar Friheim vil gjerne informere nettbrukere i forkant framfor å etterforske dem i etterkant. Han fortalte om en digital verden som nærmest har eksplodert de siste 20 åra. Fra 30 millioner brukere i 1995 til langt over to milliarder i dag.

2 milliarder; det er Stjørdals befolkning  x 100 000… Er det grunn til å tro at noen av disse har skumle hensikter.

– Ja, definitivt, svarte Friheim og listet opp noen «feller» vi kan gå i på nettet.

•    Legge ut bilder som kan misbrukes
•    Misbruk av passord, kredittkort og personlige opplysninger
•    Nettmobbing

Friheim vil ikke ha oss bort fra for eksempel Facebook, men han bad oss tenke litt ekstra før vi går inn.

– Hvor mange har lest den avtalen dere må godta før dere kan bruke Facebook? Og vet dere at Facebook faktisk har eierrettigheter på de bildene dere legger ut?

To ganger nei var bortimot et unisont svar…
I det siste har «nettmobbing» blitt en realitet som ramme mange. Og mobbinga kan ramme skikkelig hardt.

– Det kan handle om bilder som blir spredd. Bilder som bare var ment for en eller to personer. Det skrives mye stygt, og det arrangeres til om med avstemninger. «Hvem er styggest i klassen?» er neppe en tittel mange ønsker seg, sa Ivar Friheim.

Dette gjør nettmobbing spesielt farlig:
•  Avstand: Partene står ikke ansikt til ansikt som i ”tradisjonelle” mobbesituasjoner. Uten kroppsspråk, toneleie osv. går mye av kommunikasjonen tapt. Det gjør at det som kommuniseres, kan misforståes og virke ekstra brutalt.

•    Ikke noe pusterom:I Veldig mange unge er konstant på nett og mobil. Er man konstant er på nett, kan mobbingen foregå hvor som helst og når som helst.

•    Full offentlighet: På Internett og mobil blir meldingene og bildene ofte publisert i full offentlighet – alle kan se dem. Mobbingen kan oppleves ekstra skremmende fordi det kan være vanskelig å finne ut av hvem som står bak.

•    Utenfor de voksnes synsfelt: Mobbing som foregår på nett og mobil er i mange tilfeller usynlig for de voksne og derfor vanskeligere å stoppe.

Ivar Friheim hadde følgende råd å gi til de som blir utsatt for mobbing på nettet:
– Ikke svar de som mobber deg. Ignorer dem heller. Og nøl heller ikke med å snakke med foreldrene dine eller andre voksne. Om nødvendig skal dere kontakte oss i politiet, sa han.

Følgende nettsteder kan anbefales: slettmeg.no og nettvett.no

Spørsmål?

Hos oss er det alltid noen som kan bistå deg

Følg oss

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Facebook poster

På fredag hadde HDP, FBIE og VG2SØM plantefargedag, hvor de farget ullgarn og tekstiler. De brukte planter, kjuker, røtter og sopp de selv hadde sanket, samt krapp og kochenille (lus fra kaktus). Resultatet ble fantastisk – og ganske rosa. ... Se merSe mindre

1 dag siden
Last mer

Instagram poster
🌍🌎🌏Welcome to our multilingual universe in HDP/FBIE/SSR/BA English class. The students have been super creative making their own solar system using languages ​​they speak and/or understand. The size of the planets indicates the degree of understanding of the language.🌍🌎🌏 Be proud of your multilingualism!!❤️

#aglo #multilingual #multilingualism #englishlesson #creativeenglishlessons