Mange hever øyenbrynene og folk lurer fælt på hvorfor lille/store Aglo har svidd av 5,5 millioner kroner på et småbruk i nabolaget. aglo.no opplevde tidenes beste dag da mer enn 700 personer mandag ettermiddag klikket seg inn på sidene våre for å lese om kjøpet.

– Vi satser mer for de minste, slik at de kan tenke større når de ser fremover. Og vi håper både elevene, foreldrene og kommunen setter pris på det, forklarer «sjefssmåbruker» With.

Det er først og fremst elevene som har eller får alternativt grunnskoletilbud Aglo hadde i tankene da muligheten for å bli småbrukere dukka opp.

– Her kan skolen få en spennende lokalisering med utrolig mange muligheter på et nydelig småbruk bare to-tre kilometer unna hovedbasen, forklarer Odd Anders.

Avdelingslederen på grunnskolen, Lene Bjørkmo Staven (bildet), er kjempebegeistret.

– Aller helst vil jeg ta i bruk småbruket allerede denne uka. Men det er en del formaliteter som gjenstår, forteller hun.

Grunnskoleavdelingen vår, for øvrig identisk med kommunens alternative grunnskoletilbud, har i dag 13 elever. Småbruket åpner for en helt ny tilværelse.

– Vi skal bruke stedet som en base, kanskje hovedbasen vår. Det blir et helt nytt liv og helt andre arbeidsbetingelser for tilbudet. På låven kan vi drive med praktisk arbeid. Blant annet kan vi flytte hele vedproduksjonen hit.

– Hest, ku, gris og høns, kanskje?

– Ikke på kort sikt, men kanskje på lang sikt. Vi har rett og slett ikke kommet skikkelig i gang med planlegginga.

– Korn, poteter og andre grønnsaker, da?

– Kanskje det, ja. Vet ikke akkurat nå, men alle ser jo muligheter, smiler hun.

Bygningsmassen på småbruket med det velklingende navnet «Alstadhaug» åpner for det meste. En meget godt vedlikeholdt bolig fra 1985 gir muligheter for både klasserom, kontorer og mindre grupperom. Ei lita hytte i utkanten av tunet(hovedbildet til saken vår) pirrer definitivt kreativiteten. Kårhuset er pr. i dag utleid og er det bygget som kanskje er i dårligst stand – pr. i dag i alle fall…

Hovedhuset er fra 1985 og i meget god stand.

Daglig leder Odd Anders With er enig med Lene Bjørkmo Staven.

– Vi tror dette gir et løft for det tilbudet kommunen i mange år har lagt nettopp til oss på Aglo. De samme lærere og elever får dermed en arena hvor de kan boltre seg enda mer, uten å snuble i føttene til store og tøffe elever på videregående. Samtidig ligger den nye eiendommen så nært Aglo sitt hovedkvarter at vi kan nyte godt av storfellesskapet, sier han.

With påpeker at Alstadhaug har en bygningsmasse så mangfoldig at alle våre virksomheter, både den videregående skolen, barnehagen og familiesenteret kan utnytte disse mulighetene i mindre grupper, – også sommerstid, – når skoleelevene er borte. Et spennende sted for arbeidstrening og nye prosjekter er det også.