Måssåpik, syllstokk, domling, måssåfar, kjinning og rying. Med andre ord Bygg-avdelingen vår på tur til Stiklestad i formiddag. De seks faguttrykkene handler selvsagt om LAFTING.

 

TEKST OG FOTO: SVEIN HODNE


Målet for utflukten var produksjonshallen til gutta på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Vi har en elev fra klassen som er i praksis her to dager i uka. Aron (i full aksjon på hovedbildet vårt over) møtte oss i døra og tok godt imot oss sammen med museumshåndverker Kai Rune Johansen og konservator og arkeolog Per Steinar Brevik. To  ildsjeler for alt som handler om gammel byggeskikk og bygningsvern.

Museumshåndverker Kai Rune Johansen beskriver gamle byggeteknikker.

Kultursenteret har i vinter et spennende prosjekt der de oppfører et middelalderhus, nærmere bestemt et datidens ¨moderne¨ bolighus, med middelalderens lafteteknikk. Her fikk vi se skikkelig håndverk utført av flinke fagfolk med sans for detaljer. Prosjektet startet på nyåret. Først to uker i skogen for å hente ut materialer til huset. Deretter inn i produksjonshallen hvor furustokkene ble barket og bearbeidet til laftetømmer.

Hver eneste stokk er unik for sin plassering på bygget. Ingen stokker er like. Alt er selvfølgelig gjort med øks og bile, til og med lafteknutene er laget uten bruk av sag. Vi fikk se og prøve flere tradisjonsverktøy med hittil ukjente navn som pjål, bandkniv, medfar, navar, trønder-bile og sprett-tæljeøks. Elevene formelig glødet av interesse, og jobbet iherdig da de fikk prøve å barke noen stokker selv  Dette var gøy, og de gamle verktøyene var overraskende effektive og gode å jobbe med.

Lisa og Trygve tester ut gammel byggeskikk.

Etter en grundig innføring på Stiklestad, fikk vi også lov å stikke innom en av Nordbohus sine byggeprosjekter på Verdal, en ny enebolig under oppføring. Det var veldig interessant å se alt som skjuler seg i vegger og tak av tekniske føringer. Mange av elevene ble overrasket over hvor mye som skal inn i konstruksjonen før de kles igjen med plater. En nyttig erfaring, der elevene fikk nye knagger å henge undervisningen på. Takk til Nordbohus som gladelig åpnet døra for den kommende tømrer-generasjonen!

Øksa. Hvilket herlig arbeidsredskap. Den blir aldri for gammel.

 

På tur hjem fikk våre framtidige snekkere tid til en aldri så liten tur innom Burger King. En slags ble prikk over i-en. 😊