fbpx
Lafting på gammelmåten

Måssåpik, syllstokk, domling, måssåfar, kjinning og rying. Med andre ord Bygg-avdelingen vår på tur til Stiklestad i formiddag. De seks faguttrykkene handler selvsagt om LAFTING.

 

TEKST OG FOTO: SVEIN HODNE


Målet for utflukten var produksjonshallen til gutta på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Vi har en elev fra klassen som er i praksis her to dager i uka. Aron (i full aksjon på hovedbildet vårt over) møtte oss i døra og tok godt imot oss sammen med museumshåndverker Kai Rune Johansen og konservator og arkeolog Per Steinar Brevik. To  ildsjeler for alt som handler om gammel byggeskikk og bygningsvern.

Museumshåndverker Kai Rune Johansen beskriver gamle byggeteknikker.

Kultursenteret har i vinter et spennende prosjekt der de oppfører et middelalderhus, nærmere bestemt et datidens ¨moderne¨ bolighus, med middelalderens lafteteknikk. Her fikk vi se skikkelig håndverk utført av flinke fagfolk med sans for detaljer. Prosjektet startet på nyåret. Først to uker i skogen for å hente ut materialer til huset. Deretter inn i produksjonshallen hvor furustokkene ble barket og bearbeidet til laftetømmer.

Hver eneste stokk er unik for sin plassering på bygget. Ingen stokker er like. Alt er selvfølgelig gjort med øks og bile, til og med lafteknutene er laget uten bruk av sag. Vi fikk se og prøve flere tradisjonsverktøy med hittil ukjente navn som pjål, bandkniv, medfar, navar, trønder-bile og sprett-tæljeøks. Elevene formelig glødet av interesse, og jobbet iherdig da de fikk prøve å barke noen stokker selv  Dette var gøy, og de gamle verktøyene var overraskende effektive og gode å jobbe med.

Lisa og Trygve tester ut gammel byggeskikk.

Etter en grundig innføring på Stiklestad, fikk vi også lov å stikke innom en av Nordbohus sine byggeprosjekter på Verdal, en ny enebolig under oppføring. Det var veldig interessant å se alt som skjuler seg i vegger og tak av tekniske føringer. Mange av elevene ble overrasket over hvor mye som skal inn i konstruksjonen før de kles igjen med plater. En nyttig erfaring, der elevene fikk nye knagger å henge undervisningen på. Takk til Nordbohus som gladelig åpnet døra for den kommende tømrer-generasjonen!

Øksa. Hvilket herlig arbeidsredskap. Den blir aldri for gammel.

 

På tur hjem fikk våre framtidige snekkere tid til en aldri så liten tur innom Burger King. En slags ble prikk over i-en. 😊

Spørsmål?

Hos oss er det alltid noen som kan bistå deg

Følg oss

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Facebook poster

Vinteren er like rundt hjørnet - og da må ting gjøres klart for skolens brøytemannskap. Dyktige elever har hjulpet til med å fjerne fartsdumpene inn til skolen! 🚜🌨⛄Image attachment

Vinteren er like rundt hjørnet - og da må ting gjøres klart for skolens brøytemannskap. Dyktige elever har hjulpet til med å fjerne fartsdumpene inn til skolen! 🚜🌨⛄ ... Se merSe mindre

6 dager siden
Last mer

Instagram poster
Først en så to regnbuer #Aglovgs
🏘 Så spennende å få besøke eksperimentboligene på Svartlamon i Trondheim 🤩 

Elever og lærere ved Vg1 HDP, Vg2 Søm, Vg1 FBIE og Vg2 Frisør har lært om hvordan gjenbruk, lavt konsum og redesign er en aktiv del av hverdagen til beboerne i de selvbygde husene. 

Vi fikk hilse på den 20 år gamle katten Benny  som bodde i et av husene og vi fikk besøke Rake Arbeidsfelleskap, et stort verksted hvor flere kunstnere arbeider. Her fikk elever og lærere være kreative og skape sin egen drømmebolig av papp.

Takk for at vi fikk komme på besøk😊

#svartlamon #eksperimentboliger #aglofbie #aglohdp @linelandet @doktorgull