fbpx
I dag har π (Pi) bursdag!

Gratulerer med dagen alle matteelskere! Og alle andre også.  Hipp, hipp osv. HURRA for den store π-dagen som alltid er 14. mars. I dag altså! Her skal vi fortelle deg hvorfor vi er i jubelrus!

Tallet π er med rette et berømt tall. Mange har et nesten religiøst forhold til tallet, og mange mener at det er det vakreste og mest spesielle tallet som finnes. Blant annet mattelærerne på Aglo vgs…

3.14159265359

En av dagens oppgaver: Hvem har bakt den praktfulle sjokoladekaken (se bildet over) tilegnet π-dagen? Tips; en mattelærer nær oss… Send svaret ditt til rektor. Og ikke nok med det, i formiddag ble det dermed kakefest i en av matteklassene våre. π-kaka var flott og GOD.

I 2024 faller altså feiringa av den STORE DAGEN på en torsdag. I 2023 var det tirsdag (skuddår i år vet du…). Gjør derfor litt ekstra i dag! Gi mattelæreren et vakkert smil og kanskje en gratulerer-med-dagen-og-takk-for-at-du-er-til-klem. Snu deg rundt og gjør det samme med en medelev eller tre. Bry deg. Kjør gjerne en runde eller tre med matteqiuz. Ta opp kampen mot mor, far, datter, sønn, nevø, niese, en firmenning eller rett og slett en kompis. π-dagen er jo selve matte-dagen.

MATTEDAGEN – MATTEDAGEN – MATTEDAGEN

DERFOR; og nå kommer forklaringen på den STORE dagen i dag!

π er et utrolig tall, nærmere bestemt:  3.14159265359… etterfulgt av uendelig mange desimaler.

Hvis du ser på tallene er det kanskje ingen overraskelse at π-dagen er 14. mars, eller som man skriver på amerikansk måte: 03.14.  Det magiske tidspunktet for feiringa er egentlig klokka 1:59:26. Altså midt på mørkeste natta. I natt burde du altså stått opp og feiret med et glass saft rett før klokka 02:00.

Dagens andre mattenøtt (kakebakerens navn var den første) blir da: Hvorfor akkurat dette klokkeslettet? Send gjerne svaret ditt til rektor eliand1@aglo.no .

π  er som alle vet en konstant som brukes i mange sammenhenger. Man bruker for eksempel π  til å regne ut omkretsen eller arealet til sirkler og ellipser, eller for å finne volum- og overflateverdi av kjegler, sylindre og kuler.  Pluss mye annet selvsagt.

En liten π-vits. Kanskje den stemmer… «Visste du at 3,14 % av alle sjøfolk i gamle dager var pi-rater???»

Så over til selve markeringen. I år faller altså feiringen på en flott og herlig torsdag. Vi regner med – ehhhhhhhh… – at rektor og inspektører m.fl. stiller opp i sine nydeligste bunader på en sådan dag. Vi mattelærere tar frivillig på oss jobben med å observere.

  • Du kan – i tillegg til π-kaka vår – spise pai (fordi det engelske ordet «pie» har samme uttale som π  eller «pi» som noen skriver da det er krevende å finne π-tegnet på PC-tastaturet…,).  Da får også den flotte engelskseksjonen vår en knagg å henge feiringa av pi(e) på.
  • Det er også særdeles viktig å snakke om π . Kanskje memorere så mange desimaler av π  som mulig. Verdensrekorden skal visstnok være på rundt 70 000 desimaler (snakke og memorere er jo noe for norsklærere???).
  • Er du elev/lærer på DH kan du i løpet av kveldingen strikke en ekte π -genser og gi til noen du elsker. Bygg- og TIF-gjengen kan risse inn en flott π på ei fjøl eller et bildekk e.l. Gi det bort og vis at du har stor omtanke for dine nære. Bruk fantasien!

Og; dagen ble skikkelig markert i Vg2 Frisør. En av elevene imponerte stort med å skrive ned de første 100 sifrene av det vakre tallet. 3.14159….. osv. osv. osv. Råsterkt er matteseksjonens dom!

Dagens matematiske økt. De første 100 desimalene!

I 2019 ble forresten π kalkulert til over 31,4 billioner desimaler. Hvis du skriver ned et siffer i sekundet blir du kjapt ferdig i løpet av ca. 995 000 år…(tror vi har regna rett, da… 3PBA kan sjekke).

Du kan også spise PIZZA. Du visste kanskje at den matematiske formelen for volumet til en pizza med tykkelse a og radius z er V=pi·z·z·a?

PS! Tegningen under er muligens produsert av en (ikke tegnedyktig… ) mattelærer på Aglo…😇👏

At dagen er magisk og betydningsfull finnes det mange eksempler på. En av tidenes store matematikere og fysikere, Albert Einstein, er født ….., ja, ganske riktig 14. mars 1879.  En annen av verdens store fysikere, Stephen Hawkins, døde for nøyaktig seks år siden i dag…, 14. mars 2018.

En bitteliten matteoppgave til slutt. Send svaret ditt til  rektor her også. HVOR MANGE SIDER HAR EI KULE?

Og; en teoribit som kan dekke denne ukas pensum i matematikk. Klikk på boksen under og lær multiplutifikasjon (hvem sa forresten det?)

Sjekk denne magiske forelesningen…

Ha en om mulig strålende feiring av dagen!

PS! Mattelærerne på Aglo vgs. kan ramse opp alle  de 31,4 billioner desimalene til π. Vi kan dem nemlig utenatt. Vi sliter imidlertid bittelitt med rekkefølgen…

Spørsmål?

Hos oss er det alltid noen som kan bistå deg

Følg oss

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Facebook poster

I dag har VG1 Bygg besøkt Optimera i Gudå, fått demonstrert spennende nyheter fra Dewalt hos Mannfjell Tools, og avsluttet med nydelig pizza hos Grete Stokke på Svedjan gård i Meråker!🍕🥳Image attachment

I dag har VG1 Bygg besøkt Optimera i Gudå, fått demonstrert spennende nyheter fra Dewalt hos Mannfjell Tools, og avsluttet med nydelig pizza hos Grete Stokke på Svedjan gård i Meråker!🍕🥳 ... Se merSe mindre

3 dager siden
Last mer

Instagram poster
#aglovgs #helseogoppvekstfag #volleyball
#aglovgs
Elevbedriften Vaffelkaffe er klare, og gleder seg til å selge nystekte vafler og kaffe til alle som besøker oss på åpen skole i morgen!☕🥳