VG1 og VG2 salg, service og reiseliv flyttet historietimen rett over fjorden. Frosta har nemlig litt av hvert å tilby. Vi rakk temmelig mye de timene vi var i nabokommunen vår.

TEKST OG FOTO: RUNAR HEGSETH

Vi gikk i kloster og vi besøkte gamle gårder….og hauger. Hovedbildet vårt er hentet fra Tinghaugen. Plassen, der en mener Frostatinget i sin tid ble holdt, markeres i dag med tretten steiner – én stor stein i midten og tolv mindre steiner i sirkel rundt bautaen.  Dette symboliserer de tolv fylkene som møtte på det gamle Frostatinget. Vi snakker da om tida rundt forrige tusenårsskifte…

Deretter spaserte videre til Logtun kirke. Stedets eminente guide Bjørn Olav Juberg ga en kort innføring om det historiske bakteppet. Ifølge Frostatingsloven var det en kirke her allerede på slutten av 1100-tallet, men den nåværende bygningen er trolig oppført omkring 1500-tallet. Den var hovedkirke på bygda frem til 1862. Elevene fikk til og med prøve å spille på orgelet i kirka.

Etter dette gikk turen videre til Valberg slektsgård der vi besøkte «Grønnsaksbua» for å se på en av flere gårdsutsalg på Frosta som tilbyr et spekter av lokalproduserte, ferske varer – gjerne litt avhengig av hva som kan tilbys etter årstida.

Videre dro klassen til Tautra Mariakloster som er et katolsk kvinnekloster. Nonnene i klosteret tilhører cistercienserordenen.  I tillegg til å besøke besøkssenteret der nonnene selger selvproduserte såpe og hudpleieprodukter, deltok elevene som ønsket det i en tidebønn.

Tautra Mariakloster ble grunnlagt i provisoriske bygninger i 1999. Grunnsteinen til et nytt kloster ble så lagt ned av dronning Sonja 8. mai 2003. Den 25. mars 2006 ble klosteret gitt status som selvstendig priorat. Klosterbygningene ble tatt i bruk i 11. juli 2006.

Dagen ble avsluttet ved de gamle klosterruinene, som er et yndet turistmål for turister fra hele verden. Like ved ruinene ligger Klostergården. Der spiste vi matpakkene våre, og de som ønsket det kunne kjøpe mat i fra restauranten. Siste tiden før bussen dro tilbake til Aglo, kunne elevene se seg rundt på Klostergården, som i tillegg til restaurant også har en egen gårdsbutikk med et allsidig utvalg og et staudegartneri. Til tross for deilig trøndersk vårvær, var alle fornøyde etter en innholdsrik dag.