fbpx
Historietime der det skjedde

3AFA og 3PBA hadde i dag lagt historietimene dit det skjedde.  Først besøkte elevene krigsutstillinga på Justismuseet i Erlings Skakkes gate i Trondheim.  Her fikk vi lære om hva som skjedde med rettssikkerheten under nazismens totalitære styresett under okkupasjonen av Norge. Ved det Jødisk museet noen få kvartaler bortenfor fikk elevene en innføring i historien om jødene fra Trondheim og hva som skjedde med dem i krigsåra.

Vi fikk høre, vi fikk lese, vi fikk se og vi fikk ikke minst bidra med egne innspill. Lærerikt, litt krevende og særdeles interessant. Historien kommer gjerne nærmere når vi får lære DER det skjedde.

I Jødisk museum som ligger i synagogen, ble vi blant annet kjent med mennesker og familer som levde under krigen. Historier som er så sterke at det er umulig å ikke bli sterkt berørt. De to Aglo-klassene fikk reflektere over hva antisemittisme og andre fordommer kan føre til, og også hvordan antisemittisme kan komme til uttrykk i dag.

Sissy Klein og  Julius Paltiel var to av de jødene vi fikk høre om. Begge havnet i konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen. Kun den ene av dem kom hjem igjen. Historiene deres kan vi ikke glemme.

De første jødene i Trondheim kom til byen rundt 1880-tallet. Det vokste raskt frem et rikt jødisk menighets- og foreningsliv, og de deltok aktivt i idrett, kulturliv og samfunnsdebatt. Integreringen var kommet langt da katastrofen inntraff i 1940. Den tyske okkupasjonen av Norge førte til en rekke diskriminerende antijødiske tiltak, og senere til deportasjon og tilintetgjørelsen av den jødiske befolkningen i Trondheim og Norge. Med freden fulgte den fryktelige sannheten om at nesten ingen av de deporterte noensinne ville komme tilbake. Julius Paltiuel var en av de få som overlevde konsentrasjonsleirene, mens 13 år gamle Sissy Klein møtte døden i et gasskammer.

Jødisk museum og synagogen i Trondheim.

I Justismuseet fikk vi høre og se hva som skjedde med  rettssikkerheten under nazismens totalitære styresett. Hva skjedde egentlig når rettsikkerheten forsvant. Vi besøkte museets store krigsutstilling, og fikk undersøke ekte gjenstander fra krigen med egne hender. Gjenstandene vitner om menneskers møte med den vanskelige hverdagen i et okkupert land.

9. april 1940. Det tyske krigsmaskineriet kombinert med nordmenn som valgte samme side som okkupasjonsmakten. Vi fikk blant anner høre Om Henry Rinnan og hans brutale angivervirksomhet. Nordmenn som forfulgte sine landsmenn.

Justismuseet hadde også laget et opplegg der elevene fikk lære om propagandaens virkemidler gjennom å skape egne propagandaplakater. Kreativiteten vår ble rett og slett utfordret…

Flere bilder fra dagen i billedserien under. Klikk i vei…

 

 

Spørsmål?

Hos oss er det alltid noen som kan bistå deg

Følg oss

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Facebook poster

Denne uka har Vg1 Bygg og Anlegg og Vg2 Tømrer hatt stillaskurs, hvor de lærte sikker bruk av stillas og verktøy, samtidig som de utfordret høydeskrekken!

Denne uka har Vg1 Bygg og Anlegg og Vg2 Tømrer hatt stillaskurs, hvor de lærte sikker bruk av stillas og verktøy, samtidig som de utfordret høydeskrekken! ... Se merSe mindre

2 dager siden
Last mer

Instagram poster
🌍🌎🌏Welcome to our multilingual universe in HDP/FBIE/SSR/BA English class. The students have been super creative making their own solar system using languages ​​they speak and/or understand. The size of the planets indicates the degree of understanding of the language.🌍🌎🌏 Be proud of your multilingualism!!❤️

#aglo #multilingual #multilingualism #englishlesson #creativeenglishlessons