En svart Mitsubishi Pajero 2002-modell skal sjekkes. 18 år gamle Inger Astrid Viken har fått  «låne» bilen til fetteren sin. Hvorfor blir dekkene på bilen slitt ujevnt? Det er dagens jobb for Ingrid Astrid og klassekameraten Gjøran.

Inger Astrid er en av to jenter på Vg2 Kjøretøy på skolen vår.

– Noen stusser litt over valget mitt. De fleste synes det er kult.  For meg er det helt naturlig og noe jeg vil. Nå er drømmen min å bli bilmekaniker eller karroserimekaniker. Det er spennende yrker, forteller Inger Astrid..

Men først fetterens Mitsubishi Pajero. Det er noe som plager den. «Feilakten» starter.

Bilverkstedet på Aglo er rett sted. Med verdens flotteste verkstedutsikt bak seg står det en avansert datamaskin med tilhørende skjerm. Pajeroen plasseres med forhjulene oppå to svingskiver. Hvert hjul får et «speil» påmontert. Over bilen er fire kameraer fokusert på hvert sitt hjul. Deretter dreies rattet og hjulene fram og tilbake. Hjultesten er i gang.

Etter hvert dukker røde, grønne og gule tall opp på skjermen. Nesten alle tallene er RØDE...

Litt for mange røde tall….

– Det så ikke helt bra ut, nei. Her må det definitivt gjøres noe. Ganske mye, faktisk, sier Inger Astrid.

For å gjøre situasjonen enda litt verre viste det seg at kontrollen IKKE lot seg gjennomføre på bakhjulene. Rust…, både her og der.

Maskinen Inger Astrid benytter finnes på alle bilverksteder….., også på Aglo. 130 000 kroner koster vidunderet, forteller lærer Stein Joar Elverum.

Her skifter Inger Astrid bremseklosser på en VW Passat.

– Det er en datamaskin som målet alle hjulvinklene, både foran og bak. Dette er arbeid som har et eget punkt i læreplanen for Vg2 Kjøretøy., sier han.

«Utføre vedlikehold og reperasjon på hjuloppheng, justere hjulvinkler og reflektere over konsekvensene av ulike skader og feil på hjulvinklene»….., sier altså læreplanen.

– Tidligere var det tilstrekkelig å lære teorien bak dette. Nå skal det gjøres i praksis også, sier Stein Joar.

Dermed blir neste jobb for Inger Astrid justering, vedlikehold og reperasjon. Pajeroen skal rulle trygt i gatene igjen.

 – Du er jo 18 år; har du egen bil som du kan mekke på i fritida?

– Jepp, jeg har en VW Polo 2012-modell. Jeg har definitivt nytte av de jeg lærer her på Aglo, forteller Inger Astrid. Nå er hun på jakt etter lærlingeplass de neste to årene.