Les hva rektor Gørild Joramo mener du bør gjøre i ferien:

«Da er skoleåret over og sommerferien er her. 190 skoledager er gjennomført og vi har tatt farvel med hverandre for å gå ut i ferie. Vi er i den lyseste delen av året, hvor det nesten ikke blir mørkt om natta. Kveldene er perfekte til å sitte lenge oppe i, og mange kan sove lenge om morgenen og bare nyte dagene.

Riktignok har mange sommerjobb, og må fremdeles stå tidlig opp. Men det går også lettere når det er lyst, og særlig hvis sola skinner. Og det håper jeg den vil gjøre. I fjor ble vi skikkelig bortskjemte, og det må være lov til å håpe at vi får store doser med solskinn i år også.

I avskjedstalen til elevene nå før sommerferien anbefalte jeg dem å ta vare på sommeren. Passe på å kjenne på at sommeren er her, med alt som følger med den. Sørge for å kjenne på lukta av nyslått gress og av blomster i skogen etter et regnskyll. Ta en tur langs stranda, i skogen eller på fjellet og se på plante – og dyreliv og kjenne på at en selv er en del av naturen. Spise god sommermat med friske bær, frukt og grønnsaker, for ikke å snakke om softis! Det er slike ting som får fram sommerstemningen. Et bad i fjorden er heller ikke å forakte.

I det hele tatt er det fint å gjøre mye av det en ikke gjør så mye av når hverdagen er der, og en har det travelt. Vi har godt av å slippe ned skuldrene og lade batteriene.

Som gammel norsklærer anbefaler jeg å finne en god bok. Det er god underholdning, samtidig som en får inn mye kunnskap helt automatisk, alt fra rettskriving, god setningsbygning og begrepsforståelse. Den som leser mye, får ofte et bedre språk når en skal formulere seg, enten det er muntlig eller skriftlig. I vår tid kan det også være godt å konsentrere seg om noe over tid – i motsetning til alt som flimrer av gårde på pc eller mobil. Alfa og omega er at boka fenger, og handler om et tema som en er interessert i. Det viktige er likevel at en gjør noe en selv liker å holde på med.

Jeg ønsker alle sammen en god sommer!»