Fredag 10. desember skal NOBELS FREDSPRIS deles ut i Oslo. Denne dagen er også kjent som FNs menneskerettighetsdag. To kjempeviktige begivenheter som vi på Aglo ønsker å markere.
Fredsprisen for 2021 ble som kjent tildelt Maria Ressa og Dmitrij Muratov, henholdsvis fra Filippinene og Russland, for deres innsats for ytringsfrihet. En frihet som er en forutsetning for demokrati og varig fred.
DERFOR:

Dagens hovedtema er innelysende: YTRINGSFRIHET OG FNs ROLLE I EN UROLIG VERDEN.
Nobelkomiteen trekker frem at begge prisvinnerne har levert viktig undersøkende journalistikk og forsvart ytrings- og pressefriheten under svært vanskelige forhold.
– Ytringsfrihet og informasjonsfrihet er nødvendig i et fritt og demokratisk samfunn, og frie samfunn er det beste forsvaret mot krig og konflikt. Og det finnes ikke demokrati uten ytringsfrihet, sa Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen da tildelingen ble offentliggjort.
Regionleder i FN-sambandet Tor Arne Alseth har de siste årene vært bortimot fast gjest på Aglo vgs. Han kommere til å fokusere på Fredsprisen 2021 i tillegg til at han vil formidle hva FN er og hvilken betydning denne viktige organisasjonen har for verdenssamfunnet. Det kommer garantert til må bli en aktiv, spennende og fin fredag formiddag i Aglo-audiitoriet.
PLAN FOR DAGEN:
08:45 – 09:00: Oppstart i Auditoriet kl. 09.45.
- Musikkinnslag – en overraskelse, kanskje?
- Velkomst, orientering om dagen
09:00 – 09.45: YTRINGSFRIHET og fredsprisen
v/Tor Arne Alseth, regionleder FN-sambandet
09:45 – 10:05: PAUSE m/Gløgg og pepperkaker
10:05 – 11.00: FN`s historie og arbeid
11:00 – 11:15: Dialoger i grupper i Auditoriet
11:15 – Avslutning og lunsj.
VELKOMMEN TIL ENGASJERENDE DAG PÅ AGLO!!

Eventyrskogen – et samarbeidsprosjekt
«Vi har ei bru mellom to bygg som er trist og grå»
Slik startet e-posten fra fagleder Ingri Støversten ved Kvislabakken skole. En enkel henvendelse – men med et stort potensial. Ønsket var klart: Å gjøre gangbrua mellom skolebyggene til noe mer enn bare en praktisk gjennomgang. Hva med farger, mønstre, kanskje et eventyrtema?
Oppdraget gikk til FBIE-elevene på vg1 ved Aglo videregående skole, og slik beskrev lærerne Siri Fagerbakke og Tone Fiskvik Hammer oppgaven for sine elever: Vi skal skape et miljø som stimulerer sansene, gir ro og vekker lærelyst. Et sted elevene på Kvislabakken skole kan gå gjennom og faktisk oppleve. Et kreativt samarbeid på tvers – mellom elever i barneskole og videregående, og mellom idé og gjennomføring.
17. januar møttes elevene fra Aglo og Kvislabakken for første gang. Et lite rom ble fylt med idémyldring, moodboards, skisser og begeistring. 2.- og 7.-klassingene kom med forslag og innspill – og elevene våre tok dem med tilbake til klasserommet.
Gjennom hele våren har FBIE-elevene jobbet iherdig. De har lært å holde møter med oppdragsgiver, følge budsjett, samarbeide i grupper og utvikle løsninger sammen. De har snekret, sydd, tegnet, malt og ikke minst – skapt. Små kirsebærblomster ble laget i fellesskap med 7. trinn, mens 2. trinn bisto i produksjonen av lodne humler. Resultatet ble et helt nytt rom – fylt av farger, liv og fantasi.
Fredag 23. mai ble prosjektet offisielt åpnet med snorklipping og taler. Etter en demokratisk avstemning blant elevene på Kvislabakken fikk gangbrua sitt nye navn: Eventyrskogen. Navnet ble høytidelig avslørt av elevrådet, før Rune Larsen klippet den røde snora og markerte åpningen.
Det har vært et lærerikt prosjekt med både humper og svinger underveis. Men som elevene selv oppsummerte: «Sammen klarer vi å finne en løsning.»
Vi på Aglo FBIE takker for tilliten – og håper det blir flere eventyr i framtida.
Bilder av Siri Fagerbakke