Mange av elevene på Aglo vgs. havner i kategorien «voksne» elever. Vi har snakket med to av dem. Marianne Christensen (t.h.) og Siw Gjersvold har om en drøy måned skaffet seg den studiekompetansen de trenger for å kunne studere videre.

 

TEKST OG FOTO: GURO VOLLEN, BLADET

 

– Aglo ble den muligheten jeg trengte for å gjøre alvor av det jeg hadde tenkt på i flere år, sier Marianne Christensen (40).  Hun har lenge tenkt at hun burde skaffe seg studiekompetanse.

Da hun ble permittert fra jobben på taxfreeen ved Værnes lufthavn i fjor vår, tok hun kontakt med Aglo, skolen der søstra hadde gått ti år tidligere.

– Jeg sa den gangen, at det hadde jeg aldri klart, men nå kan jeg si at jeg ikke har angra et sekund på valget jeg tok i fjor, sier hun.

En av medelevene på ett-årsløpet mot studiekompetanse, på Aglo videregående skole i Skatval, er Siw Gjersvold (32).

– Det er utfordrende å ha ei utdanning som du ikke kan bruke til noe annet, når jobben du står i blir borte over natta, sier Gjersvold som før Aglo-året  jobbet som frisør.

Marianne Christensen

Marianne forteller at skolegangen ble avbrutt da hun var i «vanlig» videregående-alder.

– Jeg var så dum at jeg avslutta midt i sisteåret, sier hun.

Siden har hun jobba som selvstendig næringsdrivende, de siste 16 åra har hun stortrivdes i jobben sin på Værnes.

Hun var en av de siste som ble permittert i mars i fjor, men da hun fikk tilbake jobben i juni, var skoleplassen allerede sikra.

– Jeg har jobba 40 prosent ved siden av nå. Det er en stor arbeidsmengde vi har, men jeg får motivasjonen fra både medelever, lærerne og familien. Og ikke minst fra kolleger, sier hun.

 En forsikring

Avgjørelsen til Siw Gjersvold om å bruke ett år for å få studiekompetanse, ble også forsterket av utfordringer med helsa.

– Jeg har ei kronisk betent skulder, i tillegg en prolaps i ryggen, forteller hun.

Planen da hun starta ved Aglo i august i fjor, var å jobbe 50 prosent ved siden av, men da frisørsalongen åpna etter nedstenginga kom betennelsen i skuldra.

– Heldigvis har jeg greid å gjennomføre skolegangen, for de har vært flinke på tilrettelegging. Jeg får opp og gå litt ekstra og får kanskje litt mindre skriving på pc, det har vært veldig bra, sier hun.

Siw Gjersvold

Siw Gjersvold merka som permittert frisør hvor sårbar hun var med en slik yrkesutdannelse. Nå håper hun på å gå videre med studier frem til et yrke der hun kan jobbe med mennesker

– Jeg var ikke den sterkeste eleven da jeg gikk på videregående, men man modnes med tida. Da jeg starta her, oppdaget jeg at jeg faktisk kan mer enn jeg trodde, sier Gjersvold.

Begge er enige om at de får mye igjen for tida de legger i arbeidet her. Og at man lærer på en annen måte som voksen.

– Man vokser også på dette året, og får en god mestringsfølelse, sier Christensen.

Og legger til at lærene virkelig brenner for yrket sitt, og at det er et godt læringsmiljø.

– Så kommuniserer vi nok også litt annerledes med lærerne enn hva vi gjorde for 20 år siden, ler hun.

Ny start

Siden 1990-tallet har Aglo vgs.  gitt et ekstra kurstilbud til voksne elever, et tilbud som gir generell studiekompetanse på ett år.

– Mange bruker tilbudet til «en ny start». De skifter retning i utdanning og arbeid, tar den sjansen de ikke hadde da de var 17-18 år og opplever mye større motivasjon når de er voksne, sier rektor Gørild Joramo.

De fleste elevene er fra Stjørdal, men skolen har også elever fra Meråker, Levanger, Malvik og Trondheim.

– Aldersspennet i klassen er stort. Fra et par og tjue til et par og førti, og bredden er også stor i bakgrunn og nasjonalitet, forteller Joramo.

«Sixpacken» som gir studiekompetanse

For å ta den såkalte sixpacken må man:

  • ha inntaksgrunnlag til videregående skole,
  • ha fylt 23 år eller mer
  • kunne dokumentere minst fem år med utdanning, praksis eller omsorgsarbeid.

Personer med dokumentert nedsatt arbeidsevne kan ha færre enn fem års praksis. Hele eller deler av tilbudet kan også være aktuelt for innvandrere med universitetsbakgrunn. NOKUT vurderer hva som trengs for denne gruppen.

De seks fagene elevene på dette kurset tar er:

  • Norsk – hovedmål, sidemål og muntlig 393 årstimer
  • Engelsk 140 årstimer
  • Historie 140 årstimer
  • Samfunnsfag 84 årstimer
  • Matematikk (1P+2P, eller 1PY+2PY) 224 årstimer
  • Naturfag 140 årstimer

I forbindelse med korona-pandemien er det i utgangspunktet slik at elever som ikke tidligere har bestått fag fra vgs, får en ny mulighet til å ta fagene. Det kan være ett eller flere fag. Dette står på NAV sine sider:

  • Du kan kombinere utdanning med dagpengar dersom du ikkje mottek lån frå Lånekassen, fram til 1. juli 2021. Mottek du lån frå Lånekassen, kan du søke om å få godkjend utdanning med rett til dagpengar. Dette er ei ordning som gjeld frå 20. april 2020 til 1. juli 2021.
En av fire

Aglo videregående skole er en av fire skoler i Trøndelag som tilbyr dette kurset.

– Vi har i år hatt 30 elever, og jeg tror de aller fleste har søkt seg til videre utdanning, sier inspektør Guri Fornes Drop.

Hun bekrefter inntrykket om at elevene er fokusert og virkelig ønsker læring når de kommer hit.

– Mange oppdager at de greier mer enn de trodde, sier hun.

En midlertidig ordning kom i stand i forbindelse med pandemien, der man kan ta utdanning samtidig som man får dagpenger.  Om muligheten med dagpenger og utdanning blir videreført er ikke skrivende stund ikke avgjort.

Siw og Marianne har en drøy måned igjen før de er ferdige med videregående skole. Da er den generelle studiekompetansen i boks.