fbpx
Først Aglo – deretter NTNU

Mange av elevene på Aglo vgs. havner i kategorien «voksne» elever. Vi har snakket med to av dem. Marianne Christensen (t.h.) og Siw Gjersvold kom til Aglo vgs. hvor de skaffet seg den studiekompetansen de trengte for å kunne studere videre. De lyktes, gitt. De har fortsatt karriereferden!

Begge studerer nå videre på NTNU i Trondheim.

– Aglo ble den muligheten jeg trengte for å gjøre alvor av det jeg hadde tenkt på i flere år, sier Marianne Christensen (41).  Hun hadde lenge tenkt at hun burde skaffe seg studiekompetanse.

Da hun ble permittert fra jobben ved Værnes lufthavn for to år siden tok hun kontakt med Aglo, skolen der søstra hadde gått ti år tidligere. I skoleåret 2020-21 var det hennes tur å bli Aglo-elev.

-Jeg har ikke angra et sekund på valget jeg tok, sier hun nå.

En av medelevene på ett-årsløpet mot studiekompetanse var Siw Gjersvold (33). Da vi snakket med Siw var hun nettopp ferdig med praksisperioden på Vikåsen Barnebolig i Trondheim.

– Jeg skal bli vernepleier. Jeg er elev på 3-årig barchelor i vernepleie ved NTNU i Trondheim forteller hun.

I likhet med Marianne var hun kjempefornøyd med året på Aglo.

– Vi hadde et veldig godt miljø i klassen. Vi var jo «voksne» elever, og vi hadde klare mål. Det året ble helt avgjørende for meg. Vi fikk så mye god hjelp det året, sier Siw.

Marianne Christensen

Marianne forteller at skolegangen ble avbrutt da hun var i «vanlig» videregående-alder.

– Jeg var så dum at jeg avslutta midt i sisteåret, sier hun.

Siden har hun jobba som selvstendig næringsdrivende, de siste 16 åra  stortrivdes hun i jobben sin på Værnes.

Hun var en av de siste som ble permittert i mars i 2020, men da hun fikk tilbake jobben senere på året, var skoleplassen allerede sikra.

Året ETTER Aglo havnet hun altså på Dragvoll. Når vi snakker med henne er hun allerede godt i gang med det første året på et tre-årig barchelorstudium:  Rådgivning og voksnes læring.

– Jeg stortrivest som student. Jeg var litt usikker da jeg søkte. Jeg var faktisk veldig i tvil. Men nå er jeg glad for at jeg valgte nettopp dette studiet på NTNU, forteller Marianne.

Hva framtida vil bringe er hun fortsatt litt usikker på,

– Det som kan være mest aktuelt er en rådgiverstilling i for eksempel i en bedrift, en bank, NAV eller på en skole. Mulighetene er mange, sier Marianne som er svært glad for det året hun fikk på Aglo i forkant

En forsikring

Avgjørelsen til Siw Gjersvold om å bruke ett år for å få studiekompetanse handlet mye om behovet for omskolering.

Siw Gjersvold

– Jeg var ikke den sterkeste eleven da jeg gikk på videregående, men man modnes med tida. Da jeg starta på Aglo høsten 2020, oppdaget jeg at jeg faktisk kunne mer enn jeg trodde, sier Gjersvold.

Begge er enige om at de fikk mye igjen for tida de la ned  i arbeidet på Aglo. Man lærer på en litt annen måte som voksen.

– Vi «vokste» dette året, og fikk en god mestringsfølelse, sier Marianne.

Og legger til at lærene virkelig brenner for yrket sitt, og at det er et godt læringsmiljø.

– Så kommuniserer vi nok også litt annerledes med lærerne enn hva vi gjorde for 20 år siden, ler hun.

Ny start

Helt siden 1990-tallet har Aglo vgs.  gitt et ekstra kurstilbud til voksne elever, et tilbud som gir generell studiekompetanse på ett år.

– Mange bruker tilbudet til «en ny start». De skifter retning i utdanning og arbeid, tar den sjansen de ikke hadde da de var 17-18 år og opplever mye større motivasjon når de er voksne, sier rektor Gørild Joramo.

De fleste elevene er fra Stjørdal, men skolen har også elever fra Meråker, Levanger, Malvik og Trondheim.

– Aldersspennet i klassen er stort. Fra et par og tjue til et par og førti, og bredden er også stor i bakgrunn og nasjonalitet, forteller Joramo.

AF-avdelingen vår har to klasser om begge ender opp med studiekompetanse. 3PBA er for elever som valgte yrkesfag på vg1 og vg2, og som velger påbygg det siste året for å få studiekompetanse.

3AFA-elevene har en litt annen vei mot det samme resultatet:

«Sixpacken» som gir studiekompetanse

For å ta den såkalte sixpacken må man:

  • ha inntaksgrunnlag til videregående skole,
  • ha fylt 23 år eller mer
  • kunne dokumentere minst fem år med utdanning, praksis eller omsorgsarbeid.

Personer med dokumentert nedsatt arbeidsevne kan ha færre enn fem års praksis. Hele eller deler av tilbudet kan også være aktuelt for innvandrere med universitetsbakgrunn. NOKUT vurderer hva som trengs for denne gruppen.

De seks fagene elevene på dette kurset tar er:

  • Norsk – hovedmål, sidemål og muntlig 393 årstimer
  • Engelsk 140 årstimer
  • Historie 140 årstimer
  • Samfunnsfag 84 årstimer
  • Matematikk (1P+2P, eller 1PY+2PY) 224 årstimer
  • Naturfag 140 årstimer
En av fire

Aglo videregående skole er en av fire skoler i Trøndelag som tilbyr dette kurset.

Aglo har i skoleåret 2021-22 ca. 30 elever, de aller fleste kommer nok til å søke seg til videre utdanning.

Selv om søknadsfristen for kommende skoleår gikk ut 1. mars vil det fortsatt være mulig å skaffe seg det samme grunnlaget som Siw og Marianne.

Slik søker du Aglo

 

Siw og Marianne skaffe seg studiekompetanse på Aglo i 2021, nå er de i gang med studier på NTNU i Trondheim

Spørsmål?

Hos oss er det alltid noen som kan bistå deg

Følg oss

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Facebook poster

FERIE!!!!! I dag smilte og lo vi. Et langt, småtøft, artig, vennskapsskapende og godt skoleår er over. Takk for året og på gjensyn, kjære elever!Image attachmentImage attachment+6Image attachment

FERIE!!!!! I dag smilte og lo vi. Et langt, småtøft, artig, vennskapsskapende og godt skoleår er over. Takk for året og på gjensyn, kjære elever! ... Se merSe mindre

4 uker siden
Last mer

Instagram poster
Årets aller siste skoledag på Aglo i morgen. Litt deilig, spennende og veldig vemodig. Vi ser fram til å møte alle de flotte elevene våre i morgen tidlig. Vi sees - og deretter blir det GOD SOMMER OG LYKKE TIL VIDERE!
#aglo #blåkors #skatval #stjørdal #frosta #levanger #malvik
Det lille rommet rett utafor elevkantina har ikke vært i bruk på år og dag. Nå har miljøteamet kommet med ideen om å gjøre det om til et koselig samtalerom! Vi ønsker at rommet skal brukes til trygge samtaler mellom elever og miljøterapeuter. Vi håper at vi får tid til at elever kan «droppe innom» og komme til en trygg voksen om de har behov for det. Vi vil rett og slett være en ekstra trygghet for mange i skolehverdagen, og håper dette blir noe positivt! Og på bildet ser du "miljøterapeutsnekkerduoen" Marit Holiløkk Skjervold (t.v.) og Andrea Nesbø.
#Aglo #skatval #stjørdal #blåkors
@aglo_fbie har fordypet seg i aboriginsk kultur både i engelsktimene og i programfagene, og vi har hatt en vakker men vindfull dag på Vinge🏖😊🌞🌬

#fbie #dotart #frisørblomsterinteriørogeksponeringsdesign #aboriginalart