fbpx
En reise langt tilbake i tid

En reise laaaaaangt tilbake i tid. I formiddag  dro en gjeng forventningsfulle VG2-elever fra søm, helsefagarbeider og tømrer til Stiklestad for å lære enda mer om vikingetid og middelalder. Opplegget er en del av tilbudet fra Den Kulturelle skolesekken Trøndelag.

Tekst: MAGNUS BERGER SKJØSTAD og foto: ANETTE WELVANG BERG


Guiden Arnstein tok imot oss iført tidsriktig bekledning inne på kultursenteret før vi gikk opp mot det flotte langhuset. På grunn av vind og blåst ble det kun mulighet for to korte stopp på vei opp dit. Vi fikk se og høre om Norges eldste støtte og om de tre ulike kirkene man kan besøke på Stiklestad. Den mest kjente av disse er definitivt Stiklestad kirke, oppført i romansk stil, på det stedet hvor Olav Haraldsson (Olav den hellige) etter sigende ble drept for nesten tusen år siden. I tillegg er det oppført et Russisk-Ortodoks kapell og et katolsk kapell i umiddelbar nærhet. Det blir altså veldig tydelig på veien opp til langhuset at dette er et sted med enorm viktighet for innføringen av kristendommen i Norge.

Inne i Langhuset er det lunt og mørkt. I delen av huset som er viet overnatting og håndverk er det en umiskjennelig lukt av tre og ull. Vi får høre om hvordan ull ble nappet av sauene for å sikre best mulige hydrofobe egenskaper og hvordan seilet til de store skipene ble vevd. En åpen grue i midten av rommet var den eneste varmekilden de hadde på den tida, og den åpne løsningen med hull i taket og uten pipe gjør at vi skjønner at her kunne røyken ligge tjukt oppunder taket.

I Gildesalen er det en annen stemning. På midten var høvdingsetet – opphøyet og nært varmekilden med utsyn over hele salen. I enden står fire norrøne guder – Frøy, Frøya, Tor og Odin. Elevene på byggfag får innføring i hvordan huset er bygd, at det er minimalt med isolasjon, og at reisverket ligner på en stavkirkes.

Etter slaget på Stiklestad og slaget ved Stamford Bridge (1066) regnes vikingetida som over, og en ny æra begynner. I middelalderen tar kristendommen over i landet, noe som blant annet medfører endringer i kjønnsroller og flere skriftlærde. Arnfinn fortalte om de skriftlige kildene vi kan støtte vår historie på. Om Snorre Sturlasson som besøkte Stiklestad og skrev historien 200 år etter det skjedde og om Bayeux-teppet som viser bilder av dåpen til Olav Den Hellige.

Helsefagarbeiderne fikk ekstra informasjon om sykdommer og plantemedisin i vikingetid og middelalder. Søm fikk høre  om tekstilhåndverk mens tømrerne fikk inspirasjon til å bygge et langhus i bakgården. Alt i alt en interessant dag med nysgjerrige elever som hadde mange spørsmål til dyktige guider.

Les mer om Stiklestad og Den kulturelle skolesekken Trøndelag her.

Spørsmål?

Hos oss er det alltid noen som kan bistå deg

Følg oss

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Facebook poster

I dag har VG1 Bygg besøkt Optimera i Gudå, fått demonstrert spennende nyheter fra Dewalt hos Mannfjell Tools, og avsluttet med nydelig pizza hos Grete Stokke på Svedjan gård i Meråker!🍕🥳Image attachment

I dag har VG1 Bygg besøkt Optimera i Gudå, fått demonstrert spennende nyheter fra Dewalt hos Mannfjell Tools, og avsluttet med nydelig pizza hos Grete Stokke på Svedjan gård i Meråker!🍕🥳 ... Se merSe mindre

2 dager siden
Last mer

Instagram poster
#aglovgs #helseogoppvekstfag #volleyball
#aglovgs
Elevbedriften Vaffelkaffe er klare, og gleder seg til å selge nystekte vafler og kaffe til alle som besøker oss på åpen skole i morgen!☕🥳