Seint i går kom helomvendingen. Det blir likevel skriftlig eksamen våren 2021! På en pressekonferanse i går kveld kunne kunnskapsminister Guri Melby (V) fortelle at ordinær skriftlig eksamen blir gjennomført som planlagt for elever i de private videregående skolene. Aglo videregående skole er en av disse private skolene.

– Det var en vanskelig avgjørelse, men dette har regjeringen bestemt i nært samarbeid med de aktuelle skolene. For regjeringen var den positive og offensive holdningen skolene viste helt avgjørende. Det var også viktig for regjeringen å gjøre dette kjent før påskedagene, sa Guri Melby.

Statsråden opplyste under pressekonferansen at departementet tidligere også hadde vurdert en egen ordning for enkelte skoler. Den opprinnelige planen gikk ut på at alle skoler som startet med bokstaven A skulle bli tatt ut til å gjennomføre eksamen. Aglo vgs. topper som kjent den alfabetiske listen i skole-Norge.

Rektor på Aglo vgs., Gørild Joramo, er både overrasket og glad for den vendingen saken nå plutselig har tatt. Bakgrunnen for at det likevel blir eksamen er et initiativ fra de fire Blå Kors-skolene med Aglo. vgs. i spissen samt de private SONANS-skolene og KVT i Trondheim. Hun fikk beskjeden i går ettermiddag, og fikk dermed en hektisk start på årets påskeferie. Avgjørelsen innebærer at elevene på Vg1, Vg2 og Vg2 må opp i minst en skriftlig eksamen i tillegg til muntlig eksamen.

Rektor Gørild Joramo synes gårsdagens avgjørelse var et fornuftig valg av regjeringen.

– For de private skolene er det viktig at elevene våre får prøvd seg til eksamen. Vi har et regelverk internt som gjør oss i stand til å arrangere eksamen selv om de offentlige skolene har valgt å avlyse årets eksamen. Nå er vi der vi ønsker å være. Nå synes jeg vi skal rope «JIPPI» sammen.

 – Men hva sier Aglo-elevene om at de likevel må opp til skriftlig eksamen?

– Jeg har ikke møtt så mange av dem, men de jeg har snakket med er positive. Elevrådet vårt har blitt hørt i denne saken, og jeg vet at de er fornøyde med denne muligheten til å gjennomføre eksamen i vår. Elevrådslederen vår, Morten Groskværnhus, hadde forresten en lengre samtale om saken med Guri Melby i forrige uke. Det var et fint og modig initiativ fra Morten, forteller Gørild Joramo.

– Men elevene på naboskolen vår, Ole Vig vgs., slipper eksamen i år, blir ikke dette litt urettferdig?

– Det kan du kanskje si, men mitt inntrykk er at elevene våre ønsker dette. Det var ikke eksamen i 2020, og de har signalisert tydelig at de syntes to år på skole uten muligheten til eksamen var uheldig.

Er det nok tid igjen for elevene våre. Eksamen starter jo allerede om halvannen måned?

– Ja, det vil det helt sikkert være. Vi har jobbet med fag i et helt skoleår, og jeg har såpass stor tillit til elever og lærere at jeg er sikker på at dette kommer til å gå veldig bra. Ledelsen her ved skolen har også bestemt at som en slags «trøst» skal alle elever og lærere bli servert kake på skolen neste tirsdag, sier Gørild Joramo.

 – Kake som trøst, altså?

– Ja, blir ikke det koselig, svarer rektor.

På gårsdagens pressekonferanse var statsråd Guri Melby tydelig på at initiativet fra de private skolene, Aglo vgs. inkludert, var avgjørende da hun skulle ta den endelige avgjørelsen.

Se onsdagens pressekonferanse om eksamen her.

– De private skolene var helt klare i sine ønsker. Uten dem på laget ville det neppe vært mulig å gjøre om denne avgjørelsen. Vi synes det er flott at en såpass stor gruppe eleven nå kan få prøvd kunnskapene sine i en ordinær eksamenssituasjon, sa Guri Melby.

12. mai er det trekk til skriftlig eksamen, og vårens første eksamen blir dermed matematikk 1PY og 2PY 19. mai. Siden kommer norsk hovedmål, norsk skiftlig, sosialkunnskap og engelsk.