TEKST: tsj FOTO: Kagge Forlag
– Det er normalt å slite på skolen, og det er ikke noe stort og nifst ved det. Det må ikke være tabubelagt når barn sliter på skolen. Det er mange av dem, og de er der, har Håvard Tjora uttalt i et intervju med Dagbladet.
Tjora har jobbet som lærer i elleve år, og har alltid hatt som mål å gjøre noe ekstra for de elevene som sliter med å finne plassen sin i skolen.
– Alle resultater krever jobbing. Det finnes selvfølgelig alle mennesketyper blant elevene våre, også de late. Men de aller fleste elever ønsker å gjøre det bra på skolen, men det er ikke alltid de vet hvordan. For eksempel er det ikke alltid elevene vet at grunnen til at de ikke skjønner det som står i bøkene, skyldes for dårlige leseferdigheter. Når man ikke ser løsningene på problemene sine, er det lettere å gi opp, sier han.
Håvard Tjora ble kjent for det store publikum da han dukket opp som en av «superlærerne» i TV-serien «Blanke ark» i 2009. I TV-serien fulgte Tjora åtte ungdommer fra niendeklasse som ikke fant sin plass i skolesystemet. Han bidro med tilpasset opplæring og tett oppfølging av elevene. Tjora var på den tiden lærer ved Tåsen skole i Oslo. Serien ble fulgt av nesten 500 000 seere.
I en senere serie på TV dro han sammen med elevende på en fem uker lang skoleleir for å få opp motivasjonen.
29. februar blir han å finne på Aglo vgs. fra skoledagens start til dens slutt. Spennende. I løpet av dagen er det meningen at han skal få møte alle elevene våre – og til slutt også lærergruppen.
Tema for dagen er ikke hundre prosent klart, men vi er ikke langt unna sannheten når vi antyder «motivasjon og ansvar» som et utgangspunkt for møtet med «superlæreren».
Etter TV-opptredenen har Tjora gitt ut to bøker. Den første boken skrev han i 2009 sammen med Kjell Skogen og Mette Bunting. Den bygget mye på erfaringene fra TV-serien og fikk tittelen Blanke ark. Råd og tips for foreldre med barn i skolen Praktisk leksehjelp, læringsstrategier og elevers rettigheter.
Året etter gav han ut boken Mattemagi på Kagge forlag.