Mandag 27. april gjør vi delvis come-back som god, «gammeldags» skole. Men det er kun de sju vg2-klassene som skal tilbake til skolen og klasserommene sine.
Det betyr at de seks vg1-kursene og de to vg3-kursene våre må fortsette med hjemmeskole. Hvor lenge vet vi ikke i skrivende stud. Kunnskaps- og integreringsministeren vår, Guri Melby, sa på en pressenkonferanse i ettermiddag at målet er at ALLE skoleelever skal tilbake i INNEVÆRENDE skoleår.
Det ble poengtert at for den videregående skolen gjelder åpningen for yrkesfagklasser hvor elevene skal ut i lære neste skoleår. For de øvrige elevene våre vil vi fortsette på samme måte som vi har gjort den siste måneden. Hjemmekontor, hjemmelekser, hjemmeinnleveringer, hjemmelekser og forhåpentligvis også mye hjemmekos.
Skriftlig eksamen er som tidligere bestemt avlyst i den videregående skolen, men det er fortsatt ikke bestemt hva som skal skje med muntlig eksamen. Det betyr at vi pr. i dag kommer til å gi et opplegg hvor også muntlig eksamen vil bli en del av undervisningen vår. Alle elevene våre kommer selvsagt til å få et fullverdig vitnemål skoleåret 2019/20.
Det var altså torsdag 12. mars norsk skole forandret seg fra den ene dagen til den andre. Minst halvannen måneds «unntakstilstand» er resultatet så langt.
Statsminister Erna Solberg hadde blant annet følgende å si i ettermiddag.
– Dette er tiltak som har kostet. Men det er verdt det. I dag er vi preget av forsiktig optimisme. Men det er viktig at vi ikke senker skuldrene og tror at vi er tilbake der vi var. Lykkes vi sammen nå, kan vi åpne opp raskere i tida som kommer., sa Erna Solberg.
Statsministeren og Kunnskaps- og integreringsministeren var svært klare på at situasjonen både er vanskelig og uavklart. Øker smitten igjen signaliserte de at vi må regne med ytterligere innstramminger igjen.
For Aglo-rektor Gørild Joramo var resultatet omtrent som forventet. En forsiktig åpning.
– Første virkedag etter påske vil skolens ledere og avdelingslederne sette seg sammen og planlegge hvordan vi skal gjøre dette rent praktisk. Hvordan skal skoledagene organiseres her på skolen, hvordan skal vi gjøre det med bruken av klasserom og gruppestørrelser. Vi kan love elevene våre og de ansatte som skal være her at de vil bli møtt av trygge forhold.
– Hva med de lærerne som ikke underviser vg2-elever?
– Da er oppfordringen fra myndighetene at de lærerne det gjelder fortsetter med å undervise hjemmefra, sier Gørild Joramo som er tydelig på at hun savner flokken sin veldig.