TEKST: GØRILD JORAMO  FOTO: ANNE BERIT HAABETH

Vårt bilde viser fire av aktørene. F.v. Idar Ertsås, Audun Vårvik, Odd Egil Lunnan og Kristin Laugtug.

Både svart- og rødrussen var samlet i Aglo-salongen. Først snakket helsesøster Cecilie Thørring om russefeiring og risikoen for smitte, både med hensyn til hjernehinnebetennelse og kjønnssykdommer.

Selve trafikkdagen begynte med at Idar Erstsås fra Trygg Trafikk presenterte fakta om trafikkulykker i Norge. Odd Egil Lunnan, far til et av trafikkofrene i Stjørdal i 2009, Stian Lunnan, fortalte om hvordan livet til familien var blitt ødelagt for alltid av det som hadde skjedd.

Etterpå visualiserte Terje Hafell fra Statens veivesen hva som skjer dersom man sitter med ei hånd øverst på rattet og airbaggen blir utløst. Han demonstrerte også hva som skjer dersom man har en passasjer i baksetet uten bilbelte og det blir bråstopp. En person på 90 kilo vil ved en bråstopp i 70 kilometer i timen, få en vekt på fire og et halvt tonn!

Til sist informerte politiet ved Audun Vårvik om at vi alle sammen har et ansvar til å si fra dersom det er noen i bekjentskapskretsen vår som gjøre noe som er galt. En god kamerat vil si i fra hvis noen kjører for fort, kjører i fylla eller gjør andre dumme ting.

I pausen benyttet mange seg av muligheten til å se på MA sin bil med alkolås. Der fikk de anledning til å prøve å starte bilen etter at de hadde skylt munnen med munnvann tilsatt alkohol. De fikk også se utslaget på en promilletest.

Etter lunsj var det vg1-klassene sin tur. Elevrådet hadde kommet med ønske om at trafikkinformasjonen skulle være for hele skolen og ikke bare russen. Her var også Kristin Laugtug, mor til ett av de trafikkdrepte i Stjørdal i 2009, Simon Laugtug Olsen, tilstede og fortalte hvordan hun opplevde sønnens død. En ny og sterkt historie som innbød til refleksjon.