TEKST OG FOTO: tsj

Vi var en hel gjeng som dro sørover. 21 elever, fire lærere og en hel rektor! Klasserommet på Aglo fikk en to-dagers pause. Et godt bytte…

– En kjempetur. En stilig gjeng å reise sammen med, sa Hege mens vi venta på toget på Oslo S. Hun følte seg litt privilegert som fikk være med på AF-klassens tur til Oslo.

– Alle elevene på Aglo burde fått en slik tur. På Aglo lærer vi om hva som skjer i politikken. På denne turen fikk vi se hvordan det fungerer i virkeligheten. Vi forstår litt mer når vi får se det på nært hold, sa Hege.

TV-debatt med kamera og studiolys rett i fjeset bør på problemer og latter

Hege fikk støtte fra klassekollega Silje.

–  Dette blir jo noe helt annet enn å ha samfunnsfag i klasserommet. Å gå rundt i Stortinget var skikkelig gøy. Det er jo en flott bygning som rommer svært mye, sa Silje.

I Stortinget møtte vi også Lars Myraune som sitter på Stortinget for Høyre og vårt eget fylke, Nord-Trøndelag. Ikke minst frostingene i klassen følte seg vel i Myraunets selskap. Myraune fortalte litt om hva en stortingsrepresentants arbeidsdag består av. Den er utvilsomt litt mer hektisk enn hva folk flest tror.

Vi starta Oslo-seansen med å besøke «Minitinget». Et Stortinget i miniatyr og elever i mer eller mindre fri dressur. Partimøter, TV-debatt, komitémøter, lobbyvirksomhet, politiske skandaler og debatt i stortingssalen. Hele regla hørte med.

Fire store saker ble debattert: biobrikke, innhengning av husdyr, pliktig samfunnstjeneste for alle 19-åringer samt egne boligområder for innvandrere.

Et besøk på Nobelsenteret og Utviklingssenteret i regi av Norad var også med i Oslo-programmet vårt. Informasjon om fredsprisvinnere (ikke minst EU som fikk prisen i 2012).. I Utviklingshuset ble det satt fokus på hvordan og hvorfor Norge hvert eneste år bruker.

Også Aglo-rektor Thomas Mo hadde fine dager i Oslo.

– Et strålende program. For meg som rektor var det flott å være sammen med elevene på denne måten, sa Thomas.

PS! Se flere bilder fra turen på Aglos facebookside (lenke i høyremargen på aglo.no, eller klikk på denne linja og gå til «bilder» på Facebook-sida vår)