1. Ikke alle så det, men naturfaglærer Børge Wahl var godt forberedt og vel så det. Tidspunkt kl. 12:46, og det handla om SOLA! I dag kl 12.46 hadde vi altså en delvis solformørkelse. Og heldigvis; den sammenfalt med skyfri himmel her på Aglo.

Lærer Børge Wahl knipser og forklarer. Det blir en spennende naturfagtime for elevene.

– Solformørkelser som dette er sjeldne saker. Det har faktisk ikke skjedd siden 2015. Da var det selvsagt skyet, kan Børge fortelle. Han har hatt naturfotografering som sin store hobby i alle år.

Og mange av elevene våre fikk med seg det som skjedde høyt der oppe. Og de fikk også med seg hvordan det skjer og hvorfor det skjer. Naturfagtime av beste sort! «LIVE SENDING» fra gårsplassen på Aglo vgs.

– I dag var 39 prosent av solskiven dekket av månen på det maksimale. Den observante kunne se at på tross av skyfri himmel, sank lysstyrken fra sola til noe som minnet mer om lettskyet vær, forklarer Børge.

For å fotografere en slik hendelse trenger man et spesielt filter foran objektivet for å unngå at objektivet fungerer som et brennglass og ødelegger sensoren på kameraet. Dessuten trenger man høy forstørrelse.

Brennvidden Børge brukte tilsvarer 40 ganger forstørrelse. Solen er enormt mye større enn månen, men på grunn av at solen ligger lenger borte fra jorda fremstår månen og sola som like store objekter på himmelen. Den store forskjellen er av sola sender ut elektromagnetisk stråling som kan være skadelig for synet vårt hvis vi ser direkte på den, mens månen bare reflekterer lyset.

På skjermen bak på kameraet kunne solformørkelsen trygt bivånes av elever og lærere innimellom muntlige vurderinger og andre gjøremål nå på slutten av året. Måtte vi fortsette sommeren med å se 100 prosent av sola frem til august.