Fredag 14. februar – selveste VALENTINSDAGEN! Det er da vi mattefolk alltid setter i gang. Vi frir dagen lang. Her er vårt tips til alle de som skal glede sin(e) utvalgte i dag!

Geogebra er et råartig matematisk program som alle elevene i 3AFA og 3PBA har et nært – ikke nødvendigvis kjært – forhold til. Enten et fantastisk varmt forhold, eller et litt betent forhold. Slik er det bare.

Men altså. Sjekk hva som skjer når disse to funksjonsuttrykkene legges inn i Geogebra: f(x) og g(x)

Se litt ekstra på funksjonen g(x). Hva starter den med; jo litt cos… Og på slutten av g(x) ser vi jo at også ei pi er med…   X’en symboliserer muligens mannen/gutten. Og som vi ser kan mye tyde på at han er sperret inne mellom to vegger. Han slipper altså ikke unna eventuelle frieri. Tilfeldig??? Neppe.

Noen bittesmåsmå justeringer på de to aksene og vips; kvelden er garantert en suksess. Dette sjekketrikset på ekte matematikkvis er det ingen – absolutt ingen – som kan stå i mot. Det er bare sååååååå vakkert og spektakulært. Prøv, prøv, prøv.

Et supert alternativ kan være denne funksjonen. Kanskje litt enklere å legge inn… Også her x*er (mannen) og y’er (kvinnen) i en alldelses skjønn og blandet  forening. Det må bare bli suksess.

 

(x2 + y2 – 1)3 – x2 * 2y3 = 0

 

Valentinsdagen er jo en populær dag å fri på. Kanskje den mest populære. Valentinsdagen er det tradisjonelt mannen som ber om sin kjæres hånd. En artig  teori om opprinnelsen til dagen er denne:

«Feiringen oppsto på 1500-tallet, grunnet en folkelige tro på at fuglene begynte å parre seg på denne dagen…»

Men uansett opprinnelse; HJERTET er selve symbolet på denne spennende dagen… Og ved hjelp av matematikk kan dagen bli virkelig en suksess. Det er jammen ikke uten grunn at matematikk rimer på romantikk…

– Og…., DU KAN FORTSETTE SJEKKINGA, SJØ. Fire små funksjoner (se under) kan danne verdens vakreste ord. Bare prøv. Funker ikke denne funker ingenting!

Vi har jo testa dette på våre elever opp gjennom årene, og det er ofte en vakker seanse å bidra til. Vi kan alltid ane en viss glød i øynene til enkelte av elevene når timen er slutt…

Vårt lille Valentinstips anno 2020; PRØV GEOGEBRA-METODEN, da vel! Din kjære vil like det. Helt sikkert.