Tirsdag 14. februar – den store, viktige og fantastiske VALENTINSDAGEN! Det er da vi mattefolk alltid setter i gang. Vi oppfordrer til å fri dagen lang. Ikke til å ta fri, men til å fri. De som har fridd og fått ja, kan jo gjøre det en gang til. Og enda en gang til osv. Her er vårt tips til alle de som skal glede sin(e) utvalgte i dag!

Geogebra er et råartig matematisk program som alle elevene i 3AFA og 3PBA har et nært – ikke nødvendigvis kjært – forhold til. Og ryktene i skrivende stund sier at elevene/ansatte planlegger å kle seg i røde og/eller rosa overdeler. Hvilken dag vi har foran oss… Tirsdag 14. mars 2023!

Men altså. Sjekk hva som skjer når disse to funksjonsuttrykkene legges inn i Geogebra: M(x) og K(x). M for mann og K for kvinne. Vær litt obs med M(x).Når uttrykket under rota skrives inn, er det helt nødvendig å starte med parentes FØR det første 1-tallet. ALLE parentesene må med.

Se litt ekstra på funksjonen K(x). Hva starter den med; jo litt cos… Og på slutten av K(x) ser vi jo at også ei pi er med…   X’en symboliserer muligens mannen/gutten. Og som vi ser kan mye tyde på at han er sperret inne mellom to vegger. Han slipper altså ikke unna eventuelle frieri. Tilfeldig??? Neppe.

At x’en har havnet mellom to «vegger» kan også være en fin tolkning. Ex-ene bør holde seg unna når vi skal fri til en/ei ny en/ei…

Klikk på bildet vårt over eller under så kan du se hele den spennende prossessen på vei mot det optimale frieriet på video…

Noen bittesmåsmå justeringer på de to aksene og vips; dagen er garantert en suksess. Dette sjekketrikset på ekte matematikkvis er det ingen – absolutt ingen – som kan stå i mot. Det er bare sååååååå vakkert og spektakulært. Prøv, prøv, prøv.

Et supert alternativ kan være denne funksjonen. Kanskje litt enklere å legge inn…  Det må bare bli suksess.

(x2 + y2 – 1)3 – x2 * 2y3 = 0

 

Valentinsdagen er jo en populær dag å fri på. Kanskje den mest populære. Valentinsdagen er det tradisjonelt mannen som ber om sin kjæres hånd. En artig teori om opprinnelsen til dagen er denne:

«Feiringen oppstod på 1500-tallet, grunnet en folkelige tro på at fuglene begynte å parre seg på denne dagen…»

Men uansett opprinnelse; HJERTET er selve symbolet på denne spennende dagen… Og ved hjelp av matematikk kan dagen bli virkelig en suksess. Det er faktisk ikke uten grunn at matematikk rimer på romantikk…, eller dramatikk om en får litt trøbbel…

Vårt lille Valentinstips anno 2022; PRØV GEOGEBRA-METODEN, da vel! Din kjære eller potensielle kjære vil like det. Helt sikkert.