Søndag 14. februar – selveste VALENTINSDAGEN! Det er da vi mattefolk alltid setter i gang. Vi frir dagen lang. Her er vårt tips til alle de som skal glede sin(e) utvalgte i dag!

Og for ordens skyld; det er også FASTELAVENSSØNDAG og MORSDAG i dag. En skikkelig markering av Valentinsdagen kan jo resultere i et aldri så lite oppsving for morsdagen… Det henger liksom litt sammen.

Geogebra er et råartig matematisk program som alle elevene i 3AFA og 3PBA har et nært – ikke nødvendigvis kjært – forhold til. Enten et fantastisk varmt forhold, eller et litt betent forhold.

Men altså. Sjekk hva som skjer når disse to funksjonsuttrykkene legges inn i Geogebra: f(x) og g(x). Vær litt obs med f(x).Når uttrykket under rota skrives inn er det helt nødvendig å starte med parantes FØR det første 1-tallet.

Se litt ekstra på funksjonen g(x). Hva starter den med; jo litt cos… Og på slutten av g(x) ser vi jo at også ei pi er med…   X’en symboliserer muligens mannen/gutten. Og som vi ser kan mye tyde på at han er sperret inne mellom to vegger. Han slipper altså ikke unna eventuelle frieri. Tilfeldig??? Neppe.

At x’en er havnet mellom to «vegger» kan også være en fin tolkning. Ex-ene bør holde seg unna når vi skal fri til en/ei ny en/ei…

Klikk på bildet vårt så kan du se hele prossessen…

Noen bittesmåsmå justeringer på de to aksene og vips; dagen er garantert en suksess. Dette sjekketrikset på ekte matematikkvis er det ingen – absolutt ingen – som kan stå i mot. Det er bare sååååååå vakkert og spektakulært. Prøv, prøv, prøv.

Et supert alternativ kan være denne funksjonen. Kanskje litt enklere å legge inn…  Det må bare bli suksess.

(x2 + y2 – 1)3 – x2 * 2y3 = 0

 

Valentinsdagen er jo en populær dag å fri på. Kanskje den mest populære. Valentinsdagen er det tradisjonelt mannen som ber om sin kjæres hånd. En artig teori om opprinnelsen til dagen er denne:

«Feiringen oppsto på 1500-tallet, grunnet en folkelige tro på at fuglene begynte å parre seg på denne dagen…»

Men uansett opprinnelse; HJERTET er selve symbolet på denne spennende dagen… Og ved hjelp av matematikk kan dagen bli virkelig en suksess. Det er faktisk ikke uten grunn at matematikk rimer på romantikk…

Vårt lille Valentinstips anno 2021; PRØV GEOGEBRA-METODEN, da vel! Din kjære vil like det. Helt sikkert.