TEKST OG FOTO: tsj

Hele konkurranse vil toppe seg når avdelingen kårer årets «Pepperkakebaker-2011» tirsdag 20. desember.

De fleste har opplevd det. Vegger som ikke passer sammen. Skeive vinduer, og ei pipe som ser ut som alt annet enn ei pipe. Å bake pepperkakehus er en kunst!

Byggavdelingen har tatt konsekvensen. Et pepperkakehus skal tåle kritiske blikk. I tillegg må det smake godt.

Da vi sjekka ståa onsdag ettermiddag var det lite pepperkakelukt å registrere. Egentlig ingenting. Det skyldes den nitidige planlegginga i starfasen av det store pepperkakeprosjektet. Kjøkkenet blir arbeidsplass i en senere fase. I startfasen er steikeovn og kjevle satt på vent til fordel for PC og avanserte tegneprogram.

Torgeir Rotabakk er lærer på avdelingen – og dønn seriøs. Og han setter stor pris på jula og de tradisjonene som følger med. Pepperkakehuskonstruksjon blant annet.

– Det skal gjøres skikkelig fra bunnen av. Vi bruker et avansert tegneprogram, Autocad. Her skal målene være nøyaktige, og alle delene skal henge sammen. Når PC-arbeidet er over fortsetter vi på kjøkkenet, forteller Torgeir.

Og der skal det skje litt av hvert… Tegningene vil fungere som maler, og grunnarbeidet vil bli av det nøyaktige slaget. Kjevlingen foregår med snekkerpresisjon, deretter utskjæring med kirurgisk nøyaktighet. Så steiking før selve sammensettingsprosessen starter.

– Det er en artig oppgave, og her er målet klart: Nemlig å vinne. Jeg har tegnet ferdig huset på Autocad, og her blant annet lagt inn en balkongløsning på søyler, forteller Per Johan fra vg2.

alt

Dette er Per Johans potensielle pepperkakehus – tegnet i Autocad.

Gøy og førjulskos vil mange si om konseptet. Yes, selvsagt! Men også en smart måte å nå målene i læreplanen på. I løpet av tida på Bygg skal elevene lære seg å bruke tegneprogrammet Autocad. I følge Torgeir Rotabakk er dette et av de mer avanserte tegneprogrammene. Noen av elevene er allerede dyktigere brukere av programmet, og læreren har ingen problemer med å innrømme at han av og til spør elevene om litt hjelp.

Og når sluttresultatet blir spiselig bør jo alle være fornøyde…

aglo.no kommer selvsagt til å følge konkurransen «Pepperkakebaker-2011» tett, og mandag 19. november er vi på plass når «gjengen på bygg» blir «gjengen på kjøkkenet». Kåringen dagen derpå kommer vi selvsagt også tilbake til.