fbpx
«Lav» temperatur, men konstruktivt

Lav valgdeltakelse og Senterpartiet, Venstre og Arbeiderpartiet som de største valgvinnerne. Det ble resultatet etter årets skolevalg på Aglo videregående skole i dag.

Her er resultatene fra årets skolevalg – og resultatene ved forrige skolevalg i 2013:

Parti 2015 2013
Rødt 4,9% 1,4%
SV 4,9% 6,5%
AP 36,3% 31,9%
SP 20,3% 7,2%
MDG 2,9% 10,1%
KRF 1,0% 5,8%
V 9,8% 1,4%
H 11,8% 17,4%
FRP 7,8% 12,3%

Inkludert de blanke stemmene deltok om lag 55 prosent av elevene i valget. Kanskje litt skuffende, men likevel nært det tallet denne velgergruppen pleier å ha ved de ordinære valgene.

Både ordfører Ivar Vigdenes (t.h.) og varaordfører Ole Sandvik var på plass på Aglos valgdebatt i dag.

Det er kommune- og fylkestingvalg neste mandag, og det er alltid stor spenning knyttet til skolevalgene. De pleier vanligvis å gi en god pekepinn på hvordan det vil gå i de ordinære valgene.

Får Aglo-elevene bestemme hvem som skal bli ny ordfører i Stjørdal kommende fireårsperiode tyder alt på en ny periode med Ivar Vigdenes (SP). Sammen med samarbeidspartiene Venstre, Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet får Vigdenes & co. 51 prosent av stemmene.

I dag har altså valget stått i fokus på Aglo. Både debatt og valgtorg hvor partiene stilte på rekke og rad for å presentere sine budskap. Partiene fikk til slutt to minutter hver til å fortelle hvorfor elevene bør stemme på nettopp dem

Den kortversjonen lyder omtrent slik:

  • MDG: Tar framtida på alvor ved å skape et samfunn i økologisk balanse.
  • SP: Tar vare på utkantene samtidig som det satses i sentrum. Flest ungdomskandidater.
  • AP: Vil ha et samfunn med like muligheter. Flere lærere og helsesøstre.
  • SV: Bedre – mye bedre – skole. Respekt for yrkesfagene. Bort med pappas lommebok som nødvendig suplement.
  • Rødt: Støtte førstegangsetablerere. Mot privatisering og konkurranseutsetting. Liste med snittalder under 40 år.
  • H: Nei til eiendomsskatt og ja til verdens beste skole.
  • FR.P: Mindre skatt, mer asfalt for tryggere trafikk. Lærere må få hjelp til å bli bedre.
  • V: Frihet. Lytt til Kardemommeloven. Fritt internett. De svakes stemme.
  • KR.F: Nestekjærlighet i sentrum. Skape et samfunn hvor vi kan se alle.

Det var stappfullt i gymsalen da elever og ungdomspolitikere havna i en mer eller mindre salig blanding. Drops, buttoms, nøkkelringer og diverse partiprogram fikk nye eiere, og forhåpentligvis fikk elevene svar på noen spørsmål også. «Vet-ikke-gruppa» er relativt stor i år også.

Selve partidebatten dreidde seg om noen få utvalgte spørsmål – stilt av ordstyrer Thomas Mo. Skolesatsing, miljø og kollektivtilbud samt helsetilbudet på skolene var noen  av temaene som ble berørt.

Verd å merke seg; alle ni vil satse på yrkesfagutdanningen og flere lærlingeplasser. Rørende enighet, egentlig…

Men…, virkemidlene var noe ulike. Venstresida vil ha lovfestet rett til lærlingeplasser, høyresida mente å kunne oppnå det samme ved å gjøre det attraktivt for bedriftene å ansette lærlinger, mens midtpartiene strengt tatt var litt sånn «ja takk til begge deler».

Også stor enighet om helsesøstrenes plass i skolen. Den kommer til å bli kraftig utvidet hvis denne gjengen holder løftene sine. Fint, sier vi.

Det blir også massevis med nye sykkeltraseer og gangstier rundt om i kommunen vår. Og det skal bli lettere for ungdom ute i grendene å komme seg til sentrum på kvelds- og ettermiddagstid. Med et nytt kulturhus i sentrum høres det forlokkende ut.

Og deltakerne i debatten gjorde en meget god jobb. Det var et meget ungdommelig panel som skapte en konstruktiv debatt. Litt lav temperatur, kanskje, men det var i og for seg ok med en debatt uten de store slagsider. De har vi sett og hørt tilstrekkelig mange av.

Spørsmål?

Hos oss er det alltid noen som kan bistå deg

Følg oss

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Facebook poster

Skoleåret 2023/24 nærmer seg slutten. Og nå kan Vg1 Håndverk, design og produktutvikling samt Vg 2 Søm og tekstilhåndverk presentere utstillingen SKAPERGLEDE. Høytidelig åpnet nå i formiddag. Stikk gjerne innom utstillingen og bli imponert av elevene våre. Vi ble det!Image attachmentImage attachment+2Image attachment

Skoleåret 2023/24 nærmer seg slutten. Og nå kan Vg1 Håndverk, design og produktutvikling samt Vg 2 Søm og tekstilhåndverk presentere utstillingen "SKAPERGLEDE". Høytidelig åpnet nå i formiddag. Stikk gjerne innom utstillingen og bli imponert av elevene våre. Vi ble det! ... Se merSe mindre

2 uker siden
Last mer

Instagram poster
@aglo_fbie har fordypet seg i aboriginsk kultur både i engelsktimene og i programfagene, og vi har hatt en vakker men vindfull dag på Vinge🏖😊🌞🌬

#fbie #dotart #frisørblomsterinteriørogeksponeringsdesign #aboriginalart
Plantedag med elevene på FBIE i dag🌼🌿🌾🌸🪻😊☀️ Varmt, men artig! 

#beplantning #plantekasse #hammerplanteskole #stauder #sommerblomster #cordyline #eføy
💙"Skap en karakter"🩵 Dagens oppgave på FBIE.