2 469 meter til værs

GALDHØPIGGEN

Galdhøpiggen er på mange måter Norges tak. Et mål å nå for mange; også for oss på Aglo. Noe av det første vi kan finne på å gjøre i et nytt skoleår er å sette kurs mot Galhøpiggen. I 2020 og 2021 satte koronaepedemien en stopper for turene til Galhøpiggen.

Tur opp til toppen av Norge er nemlig en lang Aglo-tradisjon. Starten var midt på 1990-tallet, og vi har nok vært der oppe omlag 25 ganger. Så langt… I skoleåret 2023/24 ligger det an til en ny pause, men neste år er vi nok tilbake – på toppen.

Juvasshytta (1 870 m.o.h.) er stedet vi pleier å overnatte på. Tidlig neste morgen legger vi ut på de ca. 600 neste høydemetrene. Første mål er Styggbreen, en isbre som dessverre har gjort seg fortjent til navnet sitt. Den er farlig å forsere på egen hånd. Vi gjør det med tau rundt livet, og med en erfaren brefører i front.

Når breen er unnagjort står vi ved foten av selve FJELLET. En time oppover i tynnere og tynnere luft kan være tøft nok, men det er verdt slitet. Å stå på toppen er en opplevelse for livet.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Turen opp tar om lag tre timer, men det er ingen kraftanstrengelse som bare de færreste mestrer. Er du i normal form kommer du opp.

Gode klær og sko er nødvendig; andre gode råd får du av oss.

Gled deg til skolestart!

Tur til Galdhøpiggen kan egentlig være litt av hvert… I september 2012 måtte vi snu rett etter å ha gått over breen. Årsak: snø og orkan… Men turen glemmer ingen av de som var med.

Ellers er værgudene ofte kjempesnille. De kan by på fjellidyll fra skyfri himmel. En utrolig tur med fantastisk utsikt over Norge. Også kalt «en uforgemmelig opplevelse».