De to jentene i midten er litt «sjeldne». De har nemlig fått lærlingsplass – som bunadstilvirkere! Det er ikke mange av dem. I Trøndelag er det kun to elever som neste år blir lærlinger via Vg2 Søm og tekstilhåndverk!

– For oss som lærere er det fantastisk artig å se at to av elevene våre har valgt denne lærlingeveien. Det er også første gang at Aglo-elever har valgt denne veien, sier Sissel Andrea Djupvik (t.h.) og Christina Henriette Myran (t.v.).

De to «sjeldne» Aglo-elevene er Maya Hustad (nr. to f.h.) og Anita Hansen. Anita hadde det som mål før hun kom til oss på Aglo, mens Maya fikk lyst etter at hun begynte på Aglo. Praksisplass hos Bunadsstuggu i Levanger i år har gitt henne troa på at det å bli bunadstilvirker kan være noe å satse på.

 Å utvikle bunader er en stolt og gammel norsk tradisjon. Men også en krevende yrkesvei. De to Aglo-jentene må nå jobbe med produksjon og tradisjon, samt kulturhistorie og ikke minst kundebehandling. Men de smiler når de tenker på framtida si!

Finnes det noe flottere klesplagg enn bunaden? NEI!

Anita (36) bor på Stadsbygd. For å komme seg til Aglo må hun bruke to x to timer hver eneste skoledag. Bil, ferge, bil. Men det må altså til for å få gjennomført drømmen.

– Jeg sjekket på nettet hvilke skoler som tilbyr Vg2 Søm og tekstilhåndverk. Det var to skoler, og jeg valgte Aglo vgs. Heldigvis, forteller Anita som i år har hatt praksisplass på Husfliden i Trondheim.

Anita skal også være lærling på Husfliden i Trondheim. I hele år har hun vært der hver fredag. De to neste årene blir hun der hver eneste arbeidsdag. Maya som er fra Levanger skal være lærling på Husfliden i Steinkjer.

– Maya, hva ville du sagt for to år siden hvis noen hadde anbefalt deg å bli bunadsutvikler?

– Jeg ville kanskje blitt litt sjokkert. Jeg hadde ingen slike planer. Men nå tror jeg det kan bli skikkelig spennende, forteller hun.

Aglo vgs. har hatt Vg2 Søm og tekstilhåndverk de to siste to årene. Forøvrig etter å hatt en pause på åtte år. I dette skoleåret har vi tre elever. To av dem skal altså bli lærlinger de neste to skoleårene. Neste år forteller søkertallene at klassen blir dobbelt så stor!

– Vi har lært mye dette skoleåret. Av lærerne våre og ikke minst av hverandre. Vi er tre helt forskjellige elever. Hvis vi skal sy en bukse blir det garantert tre helt ulike bukser. Det er morsomt å jobbe sammen, sier Anita og Maya til aglo.no.