Livsmestring med lovens lange arm, trim, mat og haugevis med gode råd. BRA! På Aglo har vi starta igjen etter en herlig høstferie. Muligens hadde noen av oss behov for litt psykisk og fysisk påfyll. Hvordan takle tida fram til jul og mange, mange år etter det igjen?
En hel dag med livsmestring på Aglo vgs. med andre ord.
aglo.no var med på det meste. Vi starta med det deiligste. Frukt. Masse frukt. Og det var slik skoledagen 19. oktober 2021 starta for alle på Aglo. Gratis, god og sunn frukt til alle klassene. Tenk om det hadde vært slik hver eneste skoledag…
Vi startet med å møte politiet. Charlotte Tonning (t.h.) og Tonje Aas fortalte om politiets mange og varierte oppgaver. Begge to jobber med forebygging til daglig. Og forebygging er bud nummer en for å få et bedre og tryggere samfunn.
– Når vi i politiet griper inn er det ikke for å være kiipe. Det er fordi vi mener det er nødvendig for å skape trygghet. Vi trenger hjelp og dialog fra dere for å lykkes, fortalte de to.
– Er det trygt på Stjørdal, spurte de. De fleste elevene våre svarte JA, men det var også en god del NEI’er å høre. Det SKAL imidlertid være trygt, og jobben tilhører oss alle.
Tonje og Charlotte hadde styringa på timen, men innspillene og spørsmålene var mange.
– Bra, dokk e engasjerte, konstaterte de to.
I billedserien under kan du se bilder fra LIVSMESTRINGSDAGEN. KLIKK I VEI?
Ungdomskontakten i Stjørdal kjenner Aglo og mange av Aglo-elevene kjenner godt til Ungdomskontakten.
Mari Frydenlund og Trine Grytten tok på seg to oppgaver da de møtte elevene i gymsalen vår. De skulle fortelle om virksomheten sin, og de skulle snakke om temaet RUS.
– Vi er trygge voksne som skal være synlige der ungdommen er. Vi driver oppsøkende arbeid, og dere kan snakke med oss om alt, fortalte de to. I løpet av skoleåret er de flere turer innom skolen vår for å møte elever som trenger en prat.
Temaet RUS burde engasjere de fleste. Elevene våre ble utfordret til å sende inn det første ordet de tenkte på når de så ordet RUS. Deretter laget vi en RUS-ordsky. Her er noen smakebiter på hva elevene skrev:
Alkohol – heroin – go’følelse – ekkelt – faenskap – stoff – avslappende – vanedannende
Hvorfor ruse seg, spurte de videre. Jo, det er avslappende, det får bort tunge tanker og det kan faktisk gi status. Men som ordskyen vår viser, det har definitivt sine negative sider også.
Forøvrig; det er godt og nyttig å snakke om slike tema – også på skolen.
Siste post på skoledagen ble et møte med arbeidsgiverlos (spennende yrkestittel, forresten) Leif Eggen fra NAV. Psykisk helse. Opp og ned i livet. Noen ganger som planlagt, andre ganger helt tilfeldig og uventa som illustrasjonen under viser.
I 1996 svarte 10,1 prosent av guttene og 20,9 prosent av jentene at de hadde symptomer på depresjon og angst. I 2018 var tallene henholdsvis 16,5 prosent og 44,5 prosent. Hva gjør man med disse tallene?
Vår psykiske helse er først og fremst vårt eget ansvar. Men årsakene kan være så kompliserte at vi ikke fikser det. Svak tilhørighet med påfølgende utestengelse fra omgivelsene. Men føler seg rett og slett som en byrde for andre….og seg selv.
Fem – 5 – gode råd som kan hjelpe i følge Leif Eggen
- Knytte bånd
- Være aktiv
- Være oppmerksom
- Gi til andre
- Fortsette å lære
Hva er forresten psykisk helse? Tja...
– Den helsa du har i hodet ditt, foreslo en elev.
– Din evne til å mestre tanker, følelser og adferd, samt din evne til å tilpasse deg endringer og håndtere motgang, foreslo Eggen.
To OK definisjoner, egentlig.
Til slutt fikk elevgruppa en oppfordring om å beskrive den gode MEDELEVEN med et par-tre ord. Her er noen av beskrivelsene.
- Inkluderende
- Snill
- En som sier HEI
- Forståelsesfull
- En som gir trygghet
- En som ler av mine dårlige vitser…