Aglo barne- og familiesenter sliter for å overleve. – Hvis vi ikke får positive signaler fra myndighetene i løpet av kort tid kan det være kroken på døra, sier styrer Kirsten Wettre og Thomas Mo som er daglig leder på Aglo opplæringssenter.
Vårt bilde viser statsråd Solveig Horne (t.v.) sammen med styrer Kirsten Wettre og politisk rådgiver Ronny Røste
I dag (18. august) besøkte Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne, Aglo barne- og familiesenter sammen med en delegasjon fra departementet. I tillegg deltok flere lokale politikere.
– Jeg har hørt budskapet, og jeg har forstått hva dere mener, sa Solveig Horne da hun forlot møtet på Aglo.
Sammen med ansatte på Aglo barne- og familiesenter ga Thomas Mo en svært realistisk framstiling av den svært krevende situasjonen for senteret. En situasjon som i følge de ansatte mye skyldes Bufetats manglende vilje til å benytte seg av tilbudene fra ideelle virksomheter.
Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) er en statlig etat under Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.
Familieavdelingen har fem plasser (to plasser er fylt pr. i dag) og det har vært svært vanskelig å fylle opp plassene, noe som har resultert i permitteringer og frykt for nedleggelse av tilbudet som har bestått i nesten 20 år.
– Vi kan dokumentere at det er et stort behov for alle plassene våre, men Bufetat vil ikke bruke oss. I år har kun en familie fått plass gjennom Bufetat. Vi vet at Bufetat foretrekker at familiene settes på venteliste framfor å bruke virksomheter som den vi har på Aglo. De hevder det er tilstrekkelig med plasser i de statlige virksomhetene, men vi vet at det motsatte er tilfelle, sa en meget engasjert og tydelig Thomas Mo til ministeren og hennes følge.
Statsråd Solveig Horne kjente til situasjonen som ble beskrevet, men hun måtte medgi at hun likevel var noe overrasket over virkelighetsbeskrivelsen som møtte henne.
– Dette er dyre tiltak, men spørsmålet er om vi har råd til å la være. Vi skal gjøre det vi kan, og det kan være at vi må snu på noen steiner. Ingen betviler kvaliteten på det arbeidet som blir gjort på Aglo barne- og familiesenter, heller ikke at vi trenger dette tilbudet, sa hun. Noen løfter utover det kunne hun imidlertid ikke gi.
Statsråd, departementsansatte og lokalpolitikere møtte Aglo barne- og familiesenter i dag.
De ansatte med styrer Kirsten Wettre i spissen gav en levende beskrivelse av virksomheten på senteret. For å illustrere behovet beskrev de situasjonen til ei mor og hennes barn. De måtte kjempe med nebb og klør for å få dekket oppholdet – et opphold som gav resultater. Kampen for å få opphold innvilget koster massevis med krefter og ressurser på senteret, og det er grunn til å lure på hva som hadde skjedd med den lille familien uten stå-på-viljen til de ansatte på Aglo barne- og familiesenter.
Styrer Kirsten Wettre var fornøyd etter møtet med statsråden.
– Vi fikk ikke all verden med løfter, men det var heller ikke hovedformålet med besøket. Vi fikk beskrevet virkeligheten vår på en god måte, og vi tror det kan gi resultater på sikt. Nå håper vi statsråden kan bruke sin posisjon til å gjøre arbeidsvilkårene lettere for ideelle virksomheter, sa Wettre som også gav følgende løfte på møtet:
– Jeg nekter å gå av med pensjon før familiesenteret står helt støtt, sa hun.