Ikke helt Aglo vgs. anno 2019 dette her. Skole i 1850 og skole i dag er ikke helt det samme. Noen av oss fikk oppleve litt av det i dag.

Mens mange dro til fjells, dro resten til Sverresborg Folkemuseum i Trondheim. 150-200 år tilbake i tid. Det er en spennende tidsreise, det.

Kunne du ikke de ti bud på rams i gammelskolen hadde du alvorlig trøbbel. I dag tør vi vel knapt antyde hvor mange som kan dem…, eventuelt ikke kan dem.

Skolestua på Sverresborg er trolig fra tidlig 1800-tall. Sto på Værhusbakken i Selbu og ble gjenreist på Sverresborg i 1965.

Det starta vel allerede utenfor det eldgamle skolehuset. Det var ikke snakk om å gå rett inn. Her var det oppstilling på lang rekke, og ikke minst høflig hilsen til frøken. Nåde den som juksa her. Så inn til salmesang, pugging og høring. Muligens havna noen i skammekroken også.

«Deg være ære» ble høytidlig avsunget, stående selvsagt. Så valgte læreren å fokusere på folkesykdommen Tuberkulose. Noen ble litt bleike da frøken plutselig begynte å hoste…og kaste opp blod. Hun var visst smittet. Bra det var skuespill, da.

Videre besøkte elevene mange forskjellige tun fra tidligere tider i Trøndelag. Orkdalstunet, Meldalstunet m.fl. Videre en tur innon den eldgamle stavkirka fra Haltdalen. Og selvsagt en tur oppå selve Sverresborgen. Derfra kunne vi vinke helt til Skatval.