fbpx
Historietime om Aglo vgs.

Hva med en bitteliten historietime? Tema: OSS SELV! Hva er egentlig Aglo vgs., og hvor kommer egentlig det fine navnet fra? Vi vet det.

Aglo videregående skole var opprinnelig en avdeling på Solhaugen Rehabiliteringssenter som ble lagt ned i 1989. Virksomheten på Skatval startet i 1956, mens Yrkeskursen på Skatval (nå Aglo videregående skole) startet i 1965. Bildet over er fra 1950-tallet. Bildet under viser dagens Aglo vgs.

Aglo vgs. slik vi kjenner skolen i dag.

Solhaugen, eller Aglo som vi har sagt de siste 38 årene, er skilt ut fra gården Hammer, som har fått navn etter hammeren som ligger ved siden av. Fra gammelt av var gården et krongods, men den ble i 1531 lagt under erkebispestolen sammen med gården Steinvik (kongelig brev til Olav Engelbrektson 17. august samme år). Erkebiskopen og etterkommerne hans skulle ha gården til evig tid, fri for skatt og annen kongelig tyngde. Vi har havnet midt i norsk historie med andre ord.

De første årene etter 1956 var daværende Solhaugen Helseheim landets største kursted for alkoholskadde. Stedet ble kjøpt for 325 000 kroner i 1956 av Kristenfolkets Edruelighetsråd (senere Rusfri og i dag en del av Blå Kors Norge).

Aglo slik det framstår i dag består av en rekke bygg.  Administrasjonsbygget ble bygd rett før krigen, undervisningsbygget ble bygd ca. 1970. Villa Form, og verkstedbygget er av nyere dato. Og det aller nyeste – Idrettsbygget – er bare noen få år gammelt. Det eldste bygget er den litt falleferdige Rødstua som ble satt opp så tidlig som på 1880-tallet.

Herlig å være på Aglo

1 1985 fikk altså skolen, som da fortsatt var en del av Solhaugen, navnet Aglo videregående skole. Forøvrig etter en intern navnekonkurranse hvor en rekke lokale varianter ble foreslått.

Det edte til slutt med AGLO. Aglo-navnet er eldgammelt, det er rett og slett historisk sus over det. I Snorre er stedet Oglo omtalt flere steder.

I Eiriksønnenes saga kan vi blant annet lese følgende:

”Om høsten dro Sigurd Jarl inn i
Stjørdalen og var på veitsler der. Derfra
tok han ut til Oglo og ville ta veitsler der.”

”Sent på natten kom de til Oglo,
hvor Sigurd Jarl var på veitsle. De tente
ild på huset og brente jarlen inne med
hele hans følge.”

Høsten 962 ble Sigurd Jarl overfalt av Harald Gråfell og hans bror Erling på Oglo (Aglo). Rett over fjorden fra Lade, og brent inne mens han var på gjestebud. Denne ugjerningen førte til et varige uvennskapet mellom Hårfagreætta og ladejarlene.

Som en forstår er Oglo (senere Aglo) det gamle og historiske navnet på Skatval. Oglo/Aglo betyr rett og slett en slette mot havet – hvilket stemmer godt med virkeligheten. Nyt den storslåtte utsikten fra skolen, og se selv. Vi på Aglo mener forøvrig at vi er den skolen i Norge som har den flotteste utsikten. Vi er skråsikre!

Dagens administrasjonsbygg var opprinnelig fjøset på gården og ble bygd i 1939. Grisene og kyrne slapp ikke til, men det gjorde tyskerne. Under krigen fungerte stedet som et slags rekreasjonshjem for tyske soldater. Gården ble siden aldri brukt som en tradisjonell bondegård.

Ved å klikke på denne linja kan du lese historien til bygdå vår. Vi er nevnt der også.

Skolestarten var altså midt på 60-tallet. På denne tiden, og helt frem til midten av 80-tallet var elevene samtidig pasienter på Solhaugen. De første årene bestod tilbudene av kortvarige sveisekurs. Senere kom det også tilbud om snekkerkurs og kontorkurs.

Skolen vår midt på 70-tallet. Noen drar kanskje kjensel på læreren som her skal lære elevene å bruke skrivemaskin. Henrik Nilsen, selvsagt!

Da Solhaugen ble lagt ned i 1989 hadde heldigvis skolen nettopp åpnet for elever utenfra. Hvis ikke ville trolig skolen blitt lagt ned sammen med Solhaugen. I 1989 var det 25 elever på skolen, året etter var tallet 50. En helt ny og annerledes skole var i startgropa.

På 90-tallet så vi Aglo slik vi kjenner skolen også i dag. Elevtallet har sakte, men sikkert økt betydelig. Fire-fem lærere har blitt til et tverrfaglig sammensatt personale bestående av mer enn 60 personer. Fagtilbudene har blitt mange, og til skolestarten 2020/21 har vi sju ulike studieretninger med mange ulike kurs på vg1- og vg2- og vg3-nivå.  I tillegg har vi en egen grunnskoleavdeling.

De ansatte som jobbet på Aglo da 50-årsjubileet ble markert i 2006. Sju av disse er her fortsatt

 

I 1994 startet også Aglo Familiesenter sin virksomhet. Totalt har senteret plass til sju familier med barn. I løpet av de årene familiesenteret har bestått har om lag 150 familier fått et tilbud. I dag består senteret av et familieenhet og et barneenhet.

I 1997 ble Aglo Barnehage startet i nabobygget til familiesenteret. Senere har det kommet ytterligere to Aglo-barnehager. En nede på skoleåområdet og den tredje i sentrum. I dag er det drift ved barnehagen i sentrum og ved skolen.

I dag er det omlag 150 ansatte på Aglo Opplæringssenter.

 

Spørsmål?

Hos oss er det alltid noen som kan bistå deg

Følg oss

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Facebook poster

FERIE!!!!! I dag smilte og lo vi. Et langt, småtøft, artig, vennskapsskapende og godt skoleår er over. Takk for året og på gjensyn, kjære elever!Image attachmentImage attachment+6Image attachment

FERIE!!!!! I dag smilte og lo vi. Et langt, småtøft, artig, vennskapsskapende og godt skoleår er over. Takk for året og på gjensyn, kjære elever! ... Se merSe mindre

4 uker siden
Last mer

Instagram poster
Årets aller siste skoledag på Aglo i morgen. Litt deilig, spennende og veldig vemodig. Vi ser fram til å møte alle de flotte elevene våre i morgen tidlig. Vi sees - og deretter blir det GOD SOMMER OG LYKKE TIL VIDERE!
#aglo #blåkors #skatval #stjørdal #frosta #levanger #malvik
Det lille rommet rett utafor elevkantina har ikke vært i bruk på år og dag. Nå har miljøteamet kommet med ideen om å gjøre det om til et koselig samtalerom! Vi ønsker at rommet skal brukes til trygge samtaler mellom elever og miljøterapeuter. Vi håper at vi får tid til at elever kan «droppe innom» og komme til en trygg voksen om de har behov for det. Vi vil rett og slett være en ekstra trygghet for mange i skolehverdagen, og håper dette blir noe positivt! Og på bildet ser du "miljøterapeutsnekkerduoen" Marit Holiløkk Skjervold (t.v.) og Andrea Nesbø.
#Aglo #skatval #stjørdal #blåkors
@aglo_fbie har fordypet seg i aboriginsk kultur både i engelsktimene og i programfagene, og vi har hatt en vakker men vindfull dag på Vinge🏖😊🌞🌬

#fbie #dotart #frisørblomsterinteriørogeksponeringsdesign #aboriginalart