Et ellevilt eventyrland for de som elsker ordentlige veteranbiler. De skikkelige eldgamle veteranbilene. Vg2 kjøretøy har vært der. Noen få mil nordover retning Ekne. Hjem til Kjell Ivar Haltviks bileventyrland.

FOTO: JAN ERIK LYNGVÆR

Dette stedet er det vanskelig  å fortelle om. En må nesten SE, FØLE OG OPPLEVE på veldig nært hold. Og det var akkurat det Vg2-klassen vår var ute etter. Med lærer Jan Erik Lyngvær på slep. Han liker gamle biler han også…

Kjell Ivar Haltvik er med andre ord det nærmeste vi kommer en tusenkunstner i nærområdet vårt. Alt som kan mekkes på og med er nesten selve livet for Haltvik. Gamle gjenstander får på en måte et nytt liv etter å ha møtt kreativiteten og hendene til Kjell Ivar.

Hovedbildet vårt (over og under) er rosinen i pølsa i samlingen. Norges eldste – og vidunderligste – bil fra 1903. 120 gode år gammel. En såkalt dampbil. En Locomobile typ 5.

Noen harde fakta om doningen: 4-seter, type litt luft rundt øra…Toppfart 45 km. Motor: 4,5 HK. Vekt: 480 kg. Styring ved styrestang

1903-modellen er oppjustert, pusset opp, restaurert og gjenskapt etter originaltegninger.Se og nyt det du ser.

Lærer Lyngvær er nærmest i eventyrland når han beskriver  besøket på Ekne.

– Han har pusset opp en Freia lastebil. Den er såååååå vakker.  Det er så vidt jeg vet den første bilen i Norge som har fått støtte fra Kulturminnefondet. En firhjuling som kan skryte på seg å være et kulturminne med andre ord, sier Jan Erik. Vår beskrivelse av sjokoladekongen på fire hjul: VAKKER!!!

Våre neste to biler er rød og grå. Den røde (MG) er bilen til kona, mens den grå (Austin) er Kjell Ivar Halvik første bil. Småfikse og nette biler dette også. Hvem ville ikke elsket en kjøretur rundt omkring i Trøndelag med disse to?

Biler er en ting, kanoner noe helt annet. Han lager/omskaper/restaurerer kanoner også. Kanoner med et godt formål… Ta en bitteliten titt på bildene under. Til høyre en «potetkanon» og til venstre en karamellkanon. Ide; kreativitet. Det hdde vært «læne» å se dem i aksjon.

Dettet var altså litt av skoledagen til Vg2 kjøretøy. Spennende, artig og nødvendig kunnskap for den som skal jobbe med bil de nærmeste åra. Kanskje DU også kan tenke deg et år på Vg 2 Kjøretøy?