Litt uvanlig i norsk skole, men heldigvis ikke så uvanlig som for et ti-år siden. Jenter velger gjerne Vg1 Teknologi- og industrifag. Sveising, dreiing, fresing og mekking har selvsagt blitt en jentegreie.

Vi stakk nettopp innom Vg1 Teknologi- og industrifag. 15 elever. 15 helt forskjellige elever. Ni gutter og seks jenter. Ikke noe rart med det, men likevel litt uvanlig. En jenteandel på 40 prosent er nemlig bra!

Vi har sjekka hvor «vanlig» det er for jenter å velge TIF (Teknologi- og industrifag). På sidene til Utdanningsdirektoratet fant vi følgende søkertall de siste årene:

En jevn fin stigning fra 2011 til 2021. Fra 4,1 prosent jenter i 2011 til 9,5 prosent i år. Derfor synes vi Aglo-tallene på Vg1 kurset vårt er flotte. Klassens jenteandel er fire ganger større enn det som er «vanlig».

Sanna, Sara, Marie, Frida, Christine Emile og Lena. Halvparten av dem er 22 år, mens den andre halvparten er 16-17 år.

Men hva skal jentene bli?

Marie for eksempel vil bli prosessoperatør, og hun har en liten drøm om å jobbe på plattform.

– Jeg har skiftet studieretning. Jeg har fagbrev som helsefagarbeider, men nå har jeg forandrer mening, forteller Marie.

– Litt usikker. Vi får se når året er omme, sier Frida .

– Lastebilsjåfør eller billakkerer, Det høres spennende ut, sier noen.

– Hvordan er det å være jente på Vg1 Teknologi- og industrifag, spør vi.

– Tja, helt vanlig. Vi tenker ikke så mye på akkurat det. Alle i klassen er på lik linje. Vi har det fint sammen, sier de.

Noe av det fine med nettopp denne studieretningen er de mange mulighetene som ligger foran dem. Kompetansen de skaffer seg er svært etterspurt i samfunnet, og valgene er mange. I følge jentene er det omlag 80 ulike muligheter til å skaffe seg fagbrev.

Klikk her og les mer om TIF på Aglo.

At de valgte nettopp Aglo vgs. som skolen sin har de ikke angret på.

– Vi har det bra her på skolen. Lærerne og medelevene er greie, og vi setter også pris på at det er en liten skole, sier jentene fra TIF.

PS: Gutta i klassen synes forresten det er supert å gå i Vg1-klassen på TIF-avdelingen.

Sveising…, på Aglo en typisk jentegreie.