«Aldri glemme.» Det er litt av tanken bak et besøk på Falstad i Levanger kommune. Det KAN skje igjen, men vi skal huske for å hindre at det skjer.

Fredag var mer enn halve Aglo på Falstadsenteret.

Kort oppsummert; Falstad var under krigen den nest største fangeleiren i Norge. I denne leiren ble flere hundre nordmenn, jøder, sovjetere og jugoslaver brutalt henrettet. Minst 300 mennesker mistet livet, mens andre ble sendt videre til dødsleirer i Tyskland. Det var historiene til disse vi fikk møte.

Falstad-utstillingen er en oppfordring om ikke å glemme. Flere gav uttrykk for at det var underlig å gå rundt i en dødsleir som faktisk ligger i nabolaget vårt.

En tur inn i Falstadskogen var en del av dagen. En skog hvor flere hundre mennesker ble skutt og deretter gravd ned. Beste- og oldeforeldregenerasjonen vår. Det var mange Aglo-elever/lærere som var svært stille da de ruslet rundt.

Falstadskogen er en vakker skog, men den skjuler tragiske historier. Vi gikk rundt på stier og passerte små trekantede steiner på forskjellige steder. Hver stein markerte et sted hvor ett eller flere mennesker var blitt skutt og grav ned.

Da vi kom tilbake til selve senteret kunne vi se elever som gikk gjennom arkivene med navn på fangene. Det var noen som fant navnene til en fjern slektning. Et sterkt møte med en trist historie.

En slik skoledag skal skape tanker og refleksjon. Den gjorde nettopp det.