– Tusen takk for at dere valgte å satse på Mercy Ships. Nå kan dere på Aglo videregående skole stå sammen med oss i dette viktige arbeidet.

Det sa Solveig Natvig og Erling Natvig i hjelpeorganisasjonen Mercy Ships da vi gjennomførte årets internasjonale KICK-OFF i dag.

Vi starta offisielt samarbeidet med Mercy Ships i dag, og hva er bedre enn å markere det med å sette internasjonalt hjelpe- og fredsarbeid på timeplanen – i sju lange timer som egentlig ble sju kjappe timer.

Halve skoledagen handlet om Mercy Ships, den andre halvparten om FN. Vi vet mere nå enn det vi gjorde da vi starta skoledagen!

Africa Mercy heter en ombygd dansk jernbaneferge som nå har blitt et flytende sykehus med reiserute langs den innholdsrike kystlinja til Afrika. Det hvite skipet er 170 meter langt, har et mannskap med både maskinister, lærere, leger, sykepleiere og tannleger…, blant annet. Fra havn til havn på en intens leting  etter mennesker som trenger hjelp. Om bord reddes liv, og liv endres radikalt. Det er dette arbeidet som nå har blitt VÅRT internasjonale hjelpeprosjekt.

Elevrådsleder Marthe Cecilie Johansen (midten) sammen med Solveig Natvig og Erling Natvig i hjelpeorganisasjonen Mercy Ships

Elever og lærere lærte og de samme personene la hodene i bløtt for å finne tiltak som vi kan bidra med.

•    Vaffelsteiking
•    Mercy-MILES. Stafett med mening.
•    Sparing og kronerulling.
•    Torgdag

Blant mye annet. Vi er klare, og vi må vel også få fortelle at de første tusenlappene allerede er samla inn.

Leder i FN-sambandet i Trøndelag, Tor Arne Alseth (bildet under), kan det meste som er verd å vite om FN. Verdens aller viktigste organisasjon. 193 medlemsland hvor land som kan være i alvorlige konflikter med hverandre utfordres til å sitte rundt samme bord for å finne løsninger.

Alseth oppsummerte Tusenårsmålene for periodene 2000-2015. Åtte tilsynelatende spenstige mål hvorav mange faktisk ble nådd i perioden.

Klikk her for å se fasitten. Hva var målene og i hvilken grad blir de innfridd. Spennende lesning.

Klikk her så kan du også lese om de nye Bærekraftsmålene. Enda litt spenstigere og kanskje enda mer konkrete.

Også FN-sambandet utfordret elevgruppen vår. Hva mener vi kan gjøre verden til et bedre sted å leve – FOR ALLE. Forslagene var kreative:

•    Utdanning for ALLE – også jenter og kvinner
•    Rettferdig handel som ivaretar u-landenes behov i sterkere grad
•    Internasjonal «momsavgift» hvor midlene går til å løfte de fattige landene
•    Jobb MOT korrupsjon
•    Utvikle nye og miljøvennline energikilder
•    Rent vann til alle

«Våre» forslag var faktisk ikke så langt unna FNs bærekraftsmål som ble vedtatt så seint som i høst.

– Husk at barnedødeligheten reduseres med 50 prosent hvis mora di kan lese, fortalte Tor Arne Alseth som kunne fortelle at han var imponert over kunnskap og kreativitet hos Aglo-elevene.

Men husk; ORD MÅ BLI HANDLING FOR AT RESULTATER SKAL KOMME