Livsmestring med nettvett, trim, Flåklypa, mat og psykisk trening. BRA! Den andre høstøkta er i gang på Aglo, og det var muligens noen som følte behov for litt psykisk og fysisk påfyll. Hvordan takle tida fram mot jul?

En hel dag med livsmestring på Aglo vgs.

Julie Valen er psykolog. Hun snakka om hverdagen vår.

– Det er faktisk helt normalt at livet vårt noen ganger er dritt og kipt. Ingen slipper unna motgang og utfordringer. God psykisk helse handler om hvor godt rustet vi er til å takle motgangen og utfordringene. Vi må lære oss hvordan vi på best mulig måte kan ta vare på den psykiske helsa vår, sa Julie Valen.

95 prosent(!) av oss har jevnlig depressive tanker i hodene våre. Vi blir redde, irriterte og sinte. Men vi må lære hvordan vi skal takle for eksempel tankene våre når vi blir sinte. Greier vi å komme oss videre? Det er det god helse handler om.

Noen gode psykologråd til oss når vi synes livet blir litt tungrodd:

  • Skaffe deg god og nok søvn.
  • Ta vare på kroppen. Du trenger næring.
  • Fysisk aktivitet er kjempeviktig.
  • Bruk dagslyset!. D-vitamin er viktig og det hjelper også påå søvnrytmen.
  • Vær sammen med folk.
  • Anerkjenn følelsene dine. Aksepter at det raser litt inni deg.

Leif Eggen fra NAV mente også at det er viktig å akseptere følelsene. Finn ut hvem du er og hvem du er i forhold til andre. Innse at den forventa og ønskede oppturen gjennom livet trolig blir mer lik en berg-og-dal-bane med BÅDE oppturer og noen litt trasige nedturer. Flåklypa-figurene, Ludvig, Solan, sjeik Ben Radik Fy Fazan og altmuligmannen Reodor Felgen har egenskaper hvor de fleste vil kjenne seg igjen i. Den litt engstelige og forsiktige Ludvig kjenner mange seg igjen i. Mange har lyst til å bli like faderlig og snill som Reodor Felgen, mens andre har pågangsmotet og tøffheten til Solan Gundersen.

Noe som kan gjøre livet veldig tungt og utfordrende er det som kan skje på nettet. Charlotte Tonning fra politiet i Stjørdal fikk prate nesten en hel time om nettvett. «Kaisa» var foredragets gjennomgangsfigur. Et bilde av en naken overkropp sendt til en venn endte til slutt som et mareritt. Det skjer faktisk i det virkelige liv også.

– Tenk deg om før du tar, oppbevarer eller deler bilder. Det er ikke lov å dele nakenbilder av jenter/gutter under 18 år. Er det ikke delbart så IKKE DEL! var rådet fra politiet.

«Kaisa» sendte et bilde til en gutt hun likte. Så kom bildet på avveie, veldig på avveie. Hva gjør man da. Rådet fra Charlotte Tonning var da å ta kontakt med en voksenperson, noen du kan stole på. Det er faktisk IKKE greit i det hele tatt. Elevene ble også utfordret til å tenke selv. Hvor mange ungdommer har sendt nakenbiler av seg selv til andre? 7, 13, 45 eller 71 prosent???

Tja, rett svar var faktisk 13 prosent.

Og, vær en venn og ikke be om bilder, men vær en venn og gi hjelp når noen ber om hjelp.

 

 

Denne bildekrusellen krever javaskript.