Gratulerer med morgendagen. Hurra for den store π -dagen som alltid er 14. mars.  I år faller feiringa på en lørdag. Gjør derfor litt ekstra i morgen! Vis at du bryr deg. Kjør gjerne en runde eller tre med matteqiuz. Ta opp kampen mot mor, far, datter, sønn, nevø, niese, en firmenning eller rett og slett en kompis.

I disse kaotiske og utrygge Corona-tidene, er det viktig å ikke helt glemme trivialitetene og det som kan få oss til å se i litt andre retninger. Smil litt.

DERFOR!

Ta mattequizzen her!

For deg som er litt usikker på hva dette er for noe, er π et tall, nærmere bestemt:  3.14159265359… etterfulgt av uendelig mange desimaler.

Hvis du ser på tallene er det kanskje ingen overraskelse at π-dagen er 14. mars, eller som man skriver på amerikansk måte: 03.14.  Det magiske tidspunktet for feiringa er klokka 1:59:26. Altså midt på mørkeste natta. I natt står du altså opp og feirer med et glass saft rett før klokka 02:00,

Dagens mattenøtt blir da: Hvorfor akkurat dette klokkeslettet? Send svaret ditt til rektor g.joramo@aglo.no

π  er som alle vet en konstant som brukes i mange sammenhenger. Man bruker for eksempel π  til å regne ut omkretsen eller arealet til sirkler og ellipser, eller for å finne volum- og overflateverdi av kjegler, sylindre og kuler.  Pluss mye annet selvsagt, men det lar vi ligge nå. Vi tar det rett og slett i mattetimene!

Så over til selve markeringen. I år faller altså feiringen på en lørdag hvilket dessverre betyr at feiringa må overlates til elever og lærere på egen hånd.

Vi mattefolk på skolen improviserte tirsdag en liten forhåndsfeiring med en helt vidunderlig og velsmakende πkake signert a Åse Fiskvik. Kreativt og godt! Akkurat da var det mange som ville være venner med oss mattelærere.

Men hvorfor så skeptisk, Torgeir R? Olav T og Solveig S. beregner den nye boliglånsrenta. Ronny L (t.h.) ventet som alltid på kaka.

  • Du kan også spise pai (fordi det engelske ordet «pie» har samme uttalelse som π  eller «pi» som noen sier da det er krevende å finne π-tegnet på PC-tastaturet…,).  Da får også engelskseksjonen en knagg å henge feiringa av pi(e) på.
  • Det er også særdeles viktig å snakke om π , og kanskje memorere så mange desimaler av π  som mulig. Verdensrekorden skal visstnok være på rundt 70000 desimaler (snakke og memorere er jo noe for norsklærere???).
  • Er du elev/lærer på DH kan du i løpet av kveldingen strikke en ekte π -genser og gi til noen du elsker. Bygg- og TIP-gjengen kan risse inn en flott π på ei fjøl eller et bildekk e.l. Gi det bort og vis at du har stor omtanke for dine nære. Bruk fantasien!

Norgesrekorden i π -memorering er litt enklere… Altså å huske flest mulig desimaler i π. Klikk og les om det.

 

Denne kan du ta med deg inn i engelsktimen, Bente H. Se hvordan matematikken utformer engelsken.

I 2019 ble forresten π kalkulert til over 31,4 billioner desimaler. Hvis du skirver ned et siffer i sekundet blir du kjapt ferdig i løpet av ca. 995 000 år…(tror vi har regna rett, da… 3AFA og 3PBA kan sjekke).

Noen av sifrene i π…

 

Du kan også spise PIZZA. Du visste kanskje at den matematiske formelen for volumet til en pizza med tykkelse a og radius z er pi z z a?

PS! Tegningen under er muligens produsert av en mattelærer på Aglo…😇👏

At dagen er magisk og betydningsfull finnes det mange eksempler på. En av tidenes store matematikere og fysikere, Albert Einstein er født ….., ja, ganske riktig 14. mars 1879. En av verdens store fysikere, Stephen Hawkins døde for nøyaktig to år siden…14. mars 2018. Og hvis du lurte på om 2018 : 1879 blir 3,14 så blir det dessverre ikke det…

Og; en teoribit som kan dekke helgas pensum i matematikk. Klikk på boksen under og lær multiplutifikasjon (hvem sa forresten det? Send svaret ditt til g.joramo@aglo.no her også

 

Sjekk denne magiske forelesningen…

 

Ha en om mulig strålende feiring av dagen!

PS! D e mytti en kan finn på når en har hjæmmekontor, sjø…