fbpx
Hipp osv. HURRA for π (Pi)

Gratulerer med dagen! Hipp, hipp osv. HURRA for den store π-dagen som alltid er 14. mars. Her skal vi fortelle deg hvorfor!

I 2023 faller feiringa av den STORE DAGEN altså på en tirsdag. Gjør derfor litt ekstra i dag! Gi mattelæreren et vakkert smil og kanskje en gratulerer-med-dagen-og-takk-for-at-du-er-til-klem. Snu deg rundt og gjør det samme med en medelev eller tre i klassen din. Vis at du bryr deg. Kjør gjerne en runde eller tre med matteqiuz. Ta opp kampen mot mor, far, datter, sønn, nevø, niese, en firmenning eller rett og slett en kompis. π-dagen er jo selve matte-dagen.

I disse kaotiske og kanskje litt utrygge tider er det viktig å ikke helt glemme trivialitetene og det som kan få oss til å se i litt andre retninger. Ta verden på alvor, men smil også litt.

DERFOR; og nå kommer forklaringen!

For deg som er litt usikker på hva dette er for noe, er π et alldeles utrolig tall, nærmere bestemt:  3.14159265359… etterfulgt av uendelig mange desimaler.

Hvis du ser på tallene er det kanskje ingen overraskelse at π-dagen er 14. mars, eller som man skriver på amerikansk måte: 03.14.  Det magiske tidspunktet for feiringa er egentlig klokka 1:59:26. Altså midt på mørkeste natta. I natt burde du altså stått opp og feiret med et glass saft rett før klokka 02:00.

Dagens mattenøtt blir da: Hvorfor akkurat dette klokkeslettet? Send gjerne svaret ditt til rektor Elin Anderstuen .

En annen aktuell oppgave: Hvem bakte for nøyaktig ett år siden den praktfulle sjokoladekaken (se bildet over) tilegnet π-dagen. Tips; en mattelærer nær oss… Send også dette svaret til rektor Elin A.

π  er som alle vet en konstant som brukes i mange sammenhenger. Man bruker for eksempel π  til å regne ut omkretsen eller arealet til sirkler og ellipser, eller for å finne volum- og overflateverdi av kjegler, sylindre og kuler.  Pluss mye annet selvsagt, men det lar vi ligge nå. Vi tar det rett og slett i mattetimene!

Så over til selve markeringen. I år faller altså feiringen på en flott og herlig tirsdag. Vi regner med – ehhhhhhhh… – at rektor og inspektører m.fl. stiller opp i sine nydeligste bunader på en sådan dag. Vi mattelærere tar frivillig på oss jobben med å observere.

  • Du kan spise pai (fordi det engelske ordet «pie» har samme uttalelse som π  eller «pi» som noen sier da det er krevende å finne π-tegnet på PC-tastaturet…,).  Da får også den flotte engelskseksjonen vår en knagg å henge feiringa av pi(e) på.
  • Det er også særdeles viktig å snakke om π . Kanskje memorere så mange desimaler av π  som mulig. Verdensrekorden skal visstnok være på rundt 70000 desimaler (snakke og memorere er jo noe for norsklærere???).
  • Er du elev/lærer på DH kan du i løpet av kveldingen strikke en ekte π -genser og gi til noen du elsker. Bygg- og TIF-gjengen kan risse inn en flott π på ei fjøl eller et bildekk e.l. Gi det bort og vis at du har stor omtanke for dine nære. Bruk fantasien!

Norgesrekorden i π -memorering er litt enklere… Altså å huske flest mulig desimaler i π. Klikk og les om det.

I 2019 ble forresten π kalkulert til over 31,4 billioner desimaler. Hvis du skriver ned et siffer i sekundet blir du kjapt ferdig i løpet av ca. 995 000 år…(tror vi har regna rett, da… 3AFA og 3PBA kan sjekke).

Du kan også spise PIZZA. Du visste kanskje at den matematiske formelen for volumet til en pizza med tykkelse a og radius z er V=pi·z·z·a?

PS! Tegningen under er muligens produsert av en mattelærer på Aglo…😇👏

At dagen er magisk og betydningsfull finnes det mange eksempler på. En av tidenes store matematikere og fysikere, Albert Einstein er født ….., ja, ganske riktig 14. mars 1879. En av verdens store fysikere, Stephen Hawkins døde for nøyaktig fem år siden i dag…, 14. mars 2018.

En bitteliten matteoppgave til slutt. Send svaret ditt til  rektor her også. HVOR MANGE SIDER HAR EN SIRKEL?

Og; en teoribit som kan dekke denne ukas pensum i matematikk. Klikk på boksen under og lær multiplutifikasjon (hvem sa forresten det?)

Sjekk denne magiske forelesningen…

Ha en om mulig strålende feiring av dagen!

PS! Mattelærerne på Aglo vgs. kan ramse opp alle  de 31,4 billioner desimalene til π. Vi kan dem nemlig utenatt. Vi sliter imidlertid litt med rekkefølgen…

Spørsmål?

Hos oss er det alltid noen som kan bistå deg

Følg oss

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Facebook poster

Skoleåret 2023/24 nærmer seg slutten. Og nå kan Vg1 Håndverk, design og produktutvikling samt Vg 2 Søm og tekstilhåndverk presentere utstillingen SKAPERGLEDE. Høytidelig åpnet nå i formiddag. Stikk gjerne innom utstillingen og bli imponert av elevene våre. Vi ble det!Image attachmentImage attachment+2Image attachment

Skoleåret 2023/24 nærmer seg slutten. Og nå kan Vg1 Håndverk, design og produktutvikling samt Vg 2 Søm og tekstilhåndverk presentere utstillingen "SKAPERGLEDE". Høytidelig åpnet nå i formiddag. Stikk gjerne innom utstillingen og bli imponert av elevene våre. Vi ble det! ... Se merSe mindre

1 uke siden
Last mer

Instagram poster
@aglo_fbie har fordypet seg i aboriginsk kultur både i engelsktimene og i programfagene, og vi har hatt en vakker men vindfull dag på Vinge🏖😊🌞🌬

#fbie #dotart #frisørblomsterinteriørogeksponeringsdesign #aboriginalart
Plantedag med elevene på FBIE i dag🌼🌿🌾🌸🪻😊☀️ Varmt, men artig! 

#beplantning #plantekasse #hammerplanteskole #stauder #sommerblomster #cordyline #eføy
💙"Skap en karakter"🩵 Dagens oppgave på FBIE.