3PBA har havna i lesemodus. Innen vinterferien skal påbyggerklassen vår ha lest ikke mindre enn åtte helt ferske norske bøker.

3PBA er en av sju norske skoleklasser som er skal være med å velge ut den beste norske boka i 2015.

Ungdommens kritikerpris kom i stand etter et initiativ fra Foreningen !les i 2005. Bak samarbeidet står også Utdanningsforbundet, Norsk kritikerlag, Lesesenteret og Den norske Forleggerforening. På kort tid har Ungdommens kritikerpris etablert seg som en av Norges viktigste litterære priser.

Og her er bøkene som skal leses:

 

Les mer kritikkerprisen her.

Fredag kom de første eksemplarene av bøkene til Aglo. I løpet av ei lita uke har flere av elevene lest mer enn de har gjort noen gang før på så kort tid. En av elevene nærmer seg allerede slutten på bok nummer tre.

aglo.no stakk innom klassen i en av norsktimene for å kunne dokumentere at leselysten er stor som norsklærer Solveig Salberg påstår…

– Klassen tar oppgaven veldig seriøst. De er ivrige, og jeg er ikke i tvil om at vi kommer i mål med åtte leste bøker. Det å lese bøker betyr svært mye, forteller Solveig.

Vi samla noen av elevene for å sjekke om interessen var ekte…

– Jeg har lest to bøker så langt. Jeg er vant med å lese bøker, men det er lenge siden jeg har lest så mye som den siste uka, forteller Silje.

Et par av de andre er noe skeptiske til å gyve løs på bøkene som er skrevet på nynorsk, men tror på argumentene om at «språkvanskene» forsvinner etter et par-tre leste sider.

Det er både romaner, noveller og diktsamlinger blant de åtte bøkene. Noen foretrekker de litt kortere novellene, mens andre har sansen for romaner.

Og diktsamlingene?????

– Jeg foretrekker dem. Dikt er det beste og mest interessante å lese, forteller Liv Charlotte.

– Solveig frykter ikke at noen av bøkene blir uleste?

– Ikke vi heller. Noen av bøkene er heldigvis litt tynne. Det hjelper jo litt på, forteller de.

3. mars reiser to av elevene sørover for å være med på den avgjørende kåringen. I forkant har de sju klassene valgt ut tre av de åtte bøkene som sine favoritter. Når selve bokkåringen skjer uka etterpå skal hele klassen til Oslo. En ganske så effektiv motivator når åtte bøker skal leses i løpet av noen få måneder.