Aglo har startet grunnlovsjubileet med å danne sin egen broderkjede. Kjeden skal etter hvert samle hele landet.

I 1814 tok 112 eidsvollsmenn hverandre i hendene og sverget å være «enig og tro til Dovre faller». Under 200- årsjubileet for Grunnloven, utfordres folk i alle kroker og krinker rundt omkring i Norges vidstrakte land til å gjøre det samme.

 

I dag (28. april) tok altså Aglo imot utfordringen, og vi løste den som bildet over viste, i historiske omgivelser!

Skrev Johan Falkberget det SISTE verset til Ja, vi elsker? Nei, svarte selvsagt denne gjengen!

Vi la turen innom Ertsgard på sørsida av Stjørdalselva. Årsaken til at vi havna akkurat der er jo innlysende:

Ved valget i 1814 ble Peter Johnsen Ertsgaard valgt som en av de 112 representantene som dro til Eidsvoll for å lage Norges Grunnlov. Han ble valgt som 2. representant frå Trondhjemske dragonkorps til Riksforsamlinga på Eidsvoll.

På hjemgården til «vår mann» på Eidsvoll laget vi med andre ord vår BRODERRING!

Marsjen – eller festtoget vårt – ble vel en slags kombinert fest- og kunnskapstog. Vi fyker ikke av gårde såpass langt uten å legge ut en masse utfordringer. Det handla naturlig nok mye om dagene for 200 år siden.

Mat anno 1814 – selvsagt! Brødpuddingen gled lett ned.

Vi sang, deklamerte gamle dikt, sjekka historiepensumet, testa lokalkunnskapen,  laget et lass med potensielle «trønderflagg», og vi spiste brødpudding og kjøttsuppe anno 1814. Råfestlig.

Selve «jubileumsdagen» vår starta i enda mer historiske omgivelser, nemlig i landets eldste kirke, Værnes kirke. Sokneprest Ingar Samseth fortalte om kirkens rolle, og han kunne fortelle at Værnes kirke også hadde en viktig rolle for 200 år siden.

Enda flere bilder kan du se på Aglos facebooksider.