Aglo vgs. er en FN-skole, og på tirsdag (10. desember) setter vi FN i sentrum på skolen vår. Og…, det er ikke en tilfeldig valgt dato. 10. desember er en merkedag i FNs 74 år lange historie.

Da FN ble opprettet ble menneskerettigheter en av hovedoppgavene til organisasjonen. Verdenserklæringen for menneskerettigheter ble vedtatt av FNs medlemsland i 1948, og er grunndokumentet i det internasjonale arbeidet for menneskerettigheter. Datoen erklæringen ble underskrevet var 10. desember. Altså for 71 år siden.

Bildet over er fra utsiden av FN-bygget i New York. Rett og slett et våpen som IKKE kan brukes. Carl Fredrik Reuterswärd var en god venn av Beatles-medlemmet John Lennon som ble drept ikke langt unna FN-bygningen.  I 1988 lagde han et monument som er en knyttet revolver med tittelen ”non violence”. Dette har senere blitt et symbol på ”non violence-beveglsen» over hele verden.

Her kan du se en film fra FN-sambandet som forklarer HVORFOR denne erklæringen betyr så mye for verdensfreden. Klikk på knappen.

Menneskerettighetserklæringen

Tor Arne Alseth (bildet under) er regionleder i FN-sambandet Nord-Midt. I løpet av de siste årene har han hvert år besøkt FN-skolen Aglo vgs. Så også i 2019.

Tirsdagens tema i auditoriet vårt vil bli FNs rolle i en urolig verden. Hva er FN, hva gjør FN og hvilken rolle har lille Norge i FN? En verdensomfattende organisasjon som har 193 av verdens stater som medlemmer.

På tirsdag er det også tradisjon for å dele ut Nobels Fredspris. Samtidig som vi setter FN i fokus vil Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali bli tildelt prisen for sin innsats for fred og mellomstatlig samarbeid. Utdelingen skjer som vanlig i Oslo.

Her er litt av de som skal skje i formiddagsøkta på tirsdag. Og dette er en aktivitet alle klassene skal få være med på. En garantert spennende og nyttig skoledag.

  • 08.45: Kunstnerisk innslag åpner dagen –  Next to Perfect
  • Velkomst og programgjennomgang v/Rikard
  • 09.00: 1.del: FN-sambandet v/Tor Arne Alseth. Vi avslutter økta med «Happy birthday to barnekonvensjonen 30 år»
  • 10.00 -10.20: Kaffe/te og pepperkaker i vestibylen. Åpen kantine.
  • 10.20: 2.del: Kunstnerisk innslag v/Next to Perfect. Tor Arne Alseth fortsetter.
  • 11.15: Avrunding av FN-markeringen på Aglo vgs.

Ansvarlig for gjennomføringen av dagen er samfunnsfagsseksjonen på Aglo vgs.