Nok en kjempespennende skoledag på Aglo vgs. DH-avdelinga fikk prøve seg som akttegnere, mens gjengen på TIP dro til topps i kirketårnet på Værnes kirke.

Vi starter på design og håndverk (DH):

Gjennom tilbudet fra den kulturelle skolesekken hadde  Design og håndverkavdelinga fredag besøk av kunstnerne Silje Eugenie Strande Øktner  og Guro Erika Trøseid Gjerstadberget.

Litt kaos, men du verden hvilket kreativt kaos.

Som kunstner er Gjerstadberget opptatt av menneskets forhold til natur og kultur. Spesielt skjønnhetsidealer interesserer henne. Hvorfor noe defineres som stygt og noe som vakkert, og hvorfor og hvordan dette endrer seg over tid? Både som kunstner, pedagog og medmenneske ønsker Gjerstadberget å bidra til å bryte ned tabuer og skam rundt egen identitet, kjønn, kropp og egenskaper.

Strande Øktner er opptatt av kunstnere som jobber med et ”folkelig” uttrykk,. Hun er en engasjert kunstner opptatt av samfunn, lokalmiljø og kommunikasjon og hvordan vi ser på og oppfatter hverandre.

– Elevene våre var godt forberedte og satt som tente lys i et godt oppvarmet klasserom.  Seansen startet med innledende øvelser, der elevene skulle tegne hverandre med kull uten å se på arket. Det ble produsert en menge flott blindtegninger, forteller avdelingsleder på DH, Elin Stuberg til aglo.no

Kroki er en klassisk tegneøvelse, men kan også være en kunstform i billedkunsten. Kroki er raske skisser, i mange tilfeller av en naken modell. En ny erfaring for mange av elevene våre…, kanskje de fleste.

Elevene fikk oppleve nakenhet i en kontekst der kroppen er naturlig og ikke-seksualisert. Kroki krever konsentrasjon og fokus på å tegne raskt, og det er ikke tid til å tenke over det flaue og rare i situasjonen å stå overfor en naken kropp. Dette er en verdifull erfaring for ungdommer som vokser opp i et samfunn fylt av perfeksjonisme der synet på kropp er preget av stereotypiske og seksualiserte idealer.

– Etter tegneøkta ble det en flott dialog mellom elevene og de to aktørene, der elevene kom med mange gode betraktninger angående temaet som ble belyst. Det ble rett og slett et vellykket prosjekt, og vi håper på å få besøk fra disse to også neste skoleår, sa Elin Stuberg.

TIP opp i tårnet

TIP klassene har vært på tur til Værnes kirke. Norges kanskje vakreste kirke (mener nå vi stjørdalinger, da).

De som har vært i kirka i sommer har ikke unngått å se at det flotte kirketårnet er omkransa av et kanskje ikke like flott stillas. Oppussing kalles det vel på fagspråket.

TIP klatra selvsagt til topps. Opp via stillaset.

– Formålet med ekskursjonen var å studere stillasbygging og se på det krevende arbeidet blikkenslagerne må utføre, sa TIP-lærer Jan Erik Lyngvær.