Kort oppsummert; Falstad på Ekne var under krigen den nest største fangeleiren i Norge. I denne leiren ble flere hundre nordmenn (blant dem flere jøder), sovjetere og jugoslaver brutalt henrettet. Andre ble sendt videre til konsentrasjonsleirer i Tyskland. Det var historiene til disse vi fikk møte.

AF-elev Trond Kallset fra Malvik fikk krigshistorien svært nært innpå seg. Da han bladde gjennom listen over 300 lærere som ble sendt til Falstad i 1942 var det ett av navnene han merket seg. Knut Kallset.

alt

– Det var oldefaren min. Jeg visste ikke at han satt en måned i denne leiren. Det var underlig å lese navnet hans, fortalte Trond (på bildet sammen med Heidi Lyng).

Hanna Oterhals var ikke like overrasket da hun fant kartotekkortet til en av fangene. Dagen før vi besøkte Falstad fortalte hun til moren sin at klassen skulle til Falstad.

– Hun fortalte at faren til onkelen min satt på Falstad under krigen. Jeg fant kortet hans sammen med tusenvis av andre kort, fortalte Hanna.

alt

En utstilling om terroråret 1942 utfordret elevene våre på mange måter. Historiene var dramatiske, og de fikk i oppgave å sette seg grundig inn i åtte ulike menneskeskjebner. Noen mistet livet, mens andre overlevde.

Falstad-utstillingen er en oppfordring om ikke å glemme. En oppfordring om å jobbe for at de tunge krigsårene ikke skal gjenta seg. Flere gav uttrykk for at det var underlig å gå rundt i en dødsleir som faktisk ligger i nabolaget vårt.

alt alt
Delvis fylt med vann var dette et av leirens verste fangehull. Skole – men på en litt annen måte…

En tur inn i Falstadskogen avsluttet dagen. En skog hvor flere hundre mennesker ble skutt og deretter gravd ned. Beste- og oldeforeldregenerasjonen vår.

AF-elevene skrev ned noen tanker fra det de hadde opplevd.

«Jeg drømmer om en verden der frihet er en selvfølgelighet»

«Det du gjør for andre kommer ikke bare deg selv til gode»

«I et demokratisk samfunn skal alle ha like rettigheter»

«Vi bor alle sammen på den samme jorda, og må ta vare på hverandre å gå i samme retning»

 

Flere bilder fra AF-klassens besøk finner du på Aglos facebook-sider