Hva gjør en Aglo-lærer når det skjer noe spektakulært oppe på himmelen grytidlig en mandagsmorgen? Jo, han står selvsagt opp!

Børge Wahl er naturfaglærer og fotoentusiast så det holder. Og i morges var en stor og spektakulær måneformørkelse synlig over hele landet. Da er månen spesielt nær jorda, og vi fikk en såkalt supermåneformørkelse. Et naturfaglærer/fotograf går aldri glipp av slike anledninger.

– Et fantastisk syn. Bare det at det var klarvær i Trøndelag i morges var jo fantastisk. Når var det go’vær sist, da? Jeg stod opp 05.50, og gikk ut. Da fikk jeg se det, forteller Børge.

Det han fikk se kan du studere på hovedbildet vårt. Månen slik du ikke har sett den før. Månen slik den ikke vil se ut igjen før om 32 år. Børge knipsa og knipsa.

Formørkelsen startet mandag klokka 03.36 norsk tid. Da beveger månen seg inn i halvskyggen fra jorden. Fra klokka 04.34 begynte månen å komme inn i helskyggen av jorden. Klokka 06.12 var det hele perfekt. Formørkelsen varte helt til klokka 08.48.

Da vi kjørte på jobb 07.45 kunne vi fortsatt se siste del av formørkelsen. Et mektig syn i vest. Og bildet vårt under som ble tatt av Randi Grav Rønning rett før hun skulle ha dagens første mattetime i Bygg, viste månen som da lå (eller svevde…) over Frosta. Flott da også, men formørkelsen var nettopp over.

Børge var fortsatt i sjuende himmel da vi prata med han i formiddag.

– Det vi fikk se kalles en «Blodmåne». Det spesielle lyset og fargen på månen. Det skjer når jorda kommer mellom sola og månen på denne måten. Det er altså 32 år til det skjer igjen, sa Børge Wahl.